StoryEditor

Ekskluzivno: Video intervju s njemačkim ministrom gospodarstva Peterom Altmaierom

Peter Altmaier, njemački ministar gospodarstva i energetike sastao se s Claire Stam iz EURACTIV-a u Njemačkoj. Između ostalog, razgovarali su o "novom putu svile", savezu s Francuskom, o klimatskim promjenama i dalekovodima između sjeverne i južne Njemačke.
Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier
 Wu Hong / REUTERS

EURACTIV: Dokazujete da ste optimistični sljedeću godinu. Uz Brexit, američki trgovinski rat i kinesku konkurenciju, moramo pitati: Zašto ste tako optimistični?

Altmaier: Istina je. Na međunarodnoj razini postoji nesigurnost u pogledu trgovinskih odnosa. To ima negativan učinak na njemačko gospodarstvo jer se uvelike oslanjamo na izvoz.

Izvoz naših industrijskih proizvoda iznosi 51 posto, ali njemačko gospodarstvo je općenito u čvrstom stanju. Posljednjih godina stvorili smo nova radna mjesta, a tvrtke su ulagale u inovacije.

Zato vjerujem da se taj usporeni rast može prevladati i da će u drugoj polovici godine doći do snažnog gospodarskog rasta.

Kina nastavlja širiti svoju ekonomsku moć u Europi. Je li to početak kraja za EU kao ekonomsku zajednicu?

Učinit ću sve kako bi se osiguralo da EU stoji na početku, a ne na kraju priče o uspjehu.

Potom, Europska unija je najbolje što se dogodilo europskom narodu u posljednjih 200 godina. To također znači da trebamo imati više rasprava o ekonomskoj politici. Kineska strategija „Put svile“ rješava vrlo ozbiljan problem:

Kako se nositi s tržištima u Aziji, gdje žive milijarde ljudi? Ti ljudi žele napredovati, konzumirati, kupovati i prodavati proizvode u Europi. Kako da organiziramo logističke i trgovinske odnose i osiguramo da se proizvodi razmjenjuju kako bi došli do ljudi. 

Kinezi su to možda prepoznali prije od nas Europljana. Predstavili smo vlastitu strategiju povezivanja Europe s Kinom tek prošle godine. To je prilično kasno; Kinezi su bili brži od nas.

Sada imamo zadatak, zajedno s Kinom i drugim zemljama u regiji, kao što su Japan, Singapur, Malezija i mnogi drugi, uspostaviti sustav trgovinskih putova. Nitko neće moći diskriminirati, koristiti svoju političku moć za zlouporabu ili nametanje jednosmjerne trgovine. Umjesto toga, želimo da trgovina bude otvorena u oba smjera za proizvode iz različitih zemalja.

To je naš cilj. Imali smo vrlo ozbiljne pregovore tijekom razgovora o „Putu svile“ u Pekingu. Mislim da je postalo jasno da ovaj kineski projekt može uspjeti jedino ako je slobodan od diskriminacije, ako se obveže na multilateralizam, ako manje zemlje ne izgube svoju neovisnost kao rezultat.

Trebali bi imati jednake uvjete za spajanje poduzeća i ono što je vrlo važno, Europa mora razmisliti o vlastitim strateškim interesima. Prošle godine bilo je pokušaja preuzimanja dijelova njemačkog sustava distribucije električne energije.

To smo zaustavili. Vladina razvojna banka, KfW, je preuzela vlasništvo dionica. Jer, ako je moguće, još uvijek želimo zadržati kritičnu infrastrukturu unutar Njemačke. Također, takve rasprave bi se trebale odvijati u drugim zemljama.

Sigurnosni interesi, ekonomski interesi i politički interesi čine jednu cjelinu.  Na temelju tih interesa možemo održavati i razvijati poštene odnose s Kinom. Mislim da Kina sada shvaća da bi se trebale osloniti na ono što bi trebalo biti standard u današnjoj globalnoj tržišnoj ekonomiji, posebice načela jednakosti i poštivanje vladavine prava koje je temelj uspješnih trgovinskih odnosa.

Komisija je također odbila spajanje Siemensa i Alstoma. Jeste li i dalje uvjereni da bi se trebali stvoriti "europski prvaci"?

Vidjeli smo da se globalna tržišta razvijaju iz toga. Tvrtke iz jedne zemlje natječu se za ugovore u drugim zemljama. Prvo, radi se o očiglednim trgovinskim odnosima. Na njih utječu srednja poduzeća koja su također uspješna u cijelom svijetu.

No, postoje i tržišta koja se bave ugovorima u vrijednosti od nekoliko desetaka milijardi i više. To su primjerice ugovori koji se odnose na civilno zrakoplovstvo, željezničku industriju i mnoge druge sektore.

Takve tvrtke su sposobne upravljati velikim ugovorima i vode u tržišnom natjecanju. Vidjeli smo da su se u Kini i SAD-u odvijali procesi koncentracije tržišta. Oni ne samo da imaju "skrivene prvake" kao i mi, već i vrlo velike i moćne međunarodne "prvake". Moramo se odlučiti: želimo li i dalje imati šansu na tim tržištima? Želimo li nastaviti graditi zrakoplove u Europi? Želimo li biti lider u globalnoj željezničkoj industriji u koju smo uložili 5 milijardi eura u narednih nekoliko godina? Ako je tako, također moramo podržati tvrtke koje se žele spojiti, objediniti svoje snage jer će tek tada imati priliku natjecati se s tvrtkama koje su pet do deset puta veće.

Primili ste mnogo kritika otkada ste predstavili svoju industrijsku strategiju. Kakav je vaš odgovor kritičarima?

Industrijska strategija bila je važna jer smo jasno predstavili naše ekonomske interese, kako bismo poduzeli prave korake, bez milosti i nemilosti drugih.

Napravio sam izazovne prijedloge. U tome je i bila stvar. O tome postoji stalna rasprava. To zapravo jača valjanost mojih namjera.

Dobili smo veliku podršku. Uspjeli smo pronaći zajednički pristup s Francuskom, ali postoji i kritika, koja je u demokraciji posve normalna.

 Predstavljajući svoju strategiju, pozvao sam na raspravu i na prijedloge. Na temelju njih razvit će se konačna strategija.

 Mnoge su smatrale da su mala i srednja poduzeća manje važna za mene jer su manje spomenuta. To je bio nesporazum. Mala i srednja poduzeća su mi veoma važna. Ja sam 'ministar malih i srednjih poduzeća' u ovoj koaliciji.

Međutim, ključno je u trgovini smanjiti deficite, a tu Europa nije dobro pozicionirana i to nije sektor u kojem su mala i srednja poduzeća uspješna. Mala i srednja poduzeća su uspješna i vrlo jaka. To su sektori kao što su digitalizacija, umjetna inteligencija, gospodarstvo platformi.

U Kini i SAD-u, tvrtke u tim sektorima su vrijedne 80, čak 100 milijardi dolara. Moramo se baviti upravo tim tvrtkama. Ne smijemo raspravljati o malim i srednjim poduzećima ili velikim tvrtkama. No, rasprava bi se trebala usredotočiti na zaštitu naših interesa u globaliziranom svijetu.

Još jedna kritika je da ne podupirete dovoljno niske troškove energije i da se razvoj električnih vodova odvija presporo. Što mislite o tome?

Istina je da razvoj dalekovoda teče prilično sporo. Ova kritika trebala bi biti usmjerena na sve one koji su bili odgovorni prije mene. U svim tim godinama nisu bili sposobni donijeti promjene.

Ovo pitanje sam postavio kao jedan od prioriteta. U parlamentu smo usvojili Zakon o ubrzanju proširenja mreže. Zajedno smo sa saveznim državama usvojili zajednički akcijski plan.

Zauzvrat ćemo riješiti ove probleme i uvjeren sam da ćemo za šest ili sedam imati najbolju i najmoderniju električnu mrežu u Europi. Imamo najveći udio obnovljivih izvora energije.

Elektroenergetske mreže suočit će se s velikim zahtjevima za prilagodbu i integraciju u budućnosti. To zahtijeva visoke tehnologije i digitalizaciju, sektore u koje će Njemačka ulagati. I mnoge susjedne zemlje žele naučiti iz iskustava Njemačke, jer imamo posebne početne uvjete.

Podržava li Njemačka predloženi cilj Komisije da se do 2050. postigne ugljična neutralnost?

Već dugi niz godina pristali smo smanjiti emisije CO2 od 80 do 95 posto do 2050. godine. Vidimo da mnoge zemlje imaju poteškoća u postizanju svojih ciljeva do 2020. ili 2030. godine.

I zato vjerujemo da se ti ciljevi ne bi trebali nastaviti razvijati bez poznavanja da li se ti ciljevi mogu ispuniti. Umjesto toga, trebamo se usredotočiti na postizanje napretka u smislu zaštite klime do 2030. godine. Na toj osnovi trebali bismo odlučiti koji bi trebao biti krajnji cilj za 2050.

Mislim da nije dobro odlučivati o ambicioznijim ciljevima ne znajući s kojim sredstvima možemo postići takve ciljeve. Moramo zaštititi okoliš, ali također želimo zadržati našu gospodarsku snagu u Europi.

I treće, želimo osigurati da ono što radimo preuzmu i provode u drugim zemljama kao što su Kina, Indija, SAD, Vijetnam, Indonezija. Odluke o zaštiti klime se ne donose samo u Europi, nego i tamo gdje su globalne emisije jake.

Kina emitira gotovo deset puta više CO2 nego Njemačka, što znači da je potrebno razgovarati i o tome koje korake treba poduzeti. Kina je uvela sustav trgovanja emisijama

prema Europskoj uniji. To je bio važan korak koji sam jako zastupao kao ministar za zaštitu okoliša.

Ipak, ni u Njemačkoj se ne mogu svi problemi riješiti sustavom trgovanja emisijama. I zbog toga moramo nastaviti razgovore o sljedećim koracima koje trebamo poduzeti.

Možemo li postići cilj EU-a da ostvarimo 32 posto udjela obnovljivih izvora energije? Ako da, kako će Njemačka tome doprinijeti?

Zagovarao sam cilj od 30 posto. Potom smo se dogovorili o kompromisu s Europskim parlamentom. Danas ne možemo točno reći kako će se to točno razviti, ali moramo pokušati postići taj cilj. Do 2030. godine 65 posto njemačke opskrbe energijom bit će pokriveno obnovljivim izvorima energije.

Općenito, korištenje obnovljivih izvora energije nije tako visoko. To vrijedi za stanovanje, promet i poljoprivredu, gdje je udio obnovljivih izvora energije još uvijek nizak.

Sada ulažemo u laboratorijska ispitivanja o stvarnim učincima kako bismo saznali jesu li mjere industrije, kao što je transformacija obnovljivih energija u čisti vodik, s kojima se može proizvesti toplina, upravljati automobilima i strojevima učinkovita.

Sve je to vrlo važan proces jer mi možemo postići ove ciljeve samo ako smo inovativniji no što smo bili prije. Država se mora kladiti na nove tehnologije podržavajući pametnu politiku istraživanja i razvoja.

Kako će Njemačka postići ciljeve emisije CO2 u odnosu na automobile? Jesu li njemački proizvođači automobila dovoljno ambiciozni za vaše planove elektrifikacije? Može li Njemačka provesti potrebnu infrastrukturu za punjenje?

Ulažemo mnogo u infrastrukturu za punjenje. To je proces koji također moramo uzeti u obzir iz europske perspektive, jer moramo osigurati da francuski vozač može napuniti svoje baterije u Saarlandu, Luksemburgu ili u Belgiji bez birokratskih poteškoća, što znači da će se kartice, čipovi trebali prepoznati posvuda.

Druga stvar je da će u Njemačkoj i u Europi biti sve više električnih automobila kako bi se postigli klimatski ciljevi. Za to nam također trebaju baterije. Zato smo sa svojim francuskim kolegom Bruno Le Maire pokrenuli inicijativu za proizvodnju europskih baterijskih ćelija.

Kako bismo to omogućili, formulirali smo zahtjev za prvi natječaj. Nadam se da će Europa dokazati da je sposobna, unatoč tehnološkim izazovima, učvrstiti svoju poziciju na globalnom tržištu pametnim i novim proizvodima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2020 09:35