EU dodjeljuje sredstva hrvatskim otocima za prijelaz na čistu energiju

Tajništvo za otoke Europske unije osiguralo je sredstva za 10 hrvatskih otoka kao pomoć pri prijelazu na tzv. zelenu energiju.
Eurozastupnik Tonino Picula
 Ured Tonina Picule

Ukupno je izdvojeno oko 2 milijuna eura za 26 otočkih zajednica diljem Europe, a glavni je cilj poticaja prijelaz na obnovljive izvore energije koji bi pomogli otočanima u uštedi, ali i globalno u očuvanju okoliša.

Hrvatski otoci kojima su namijenjena sredstva su Cres, Ilovik, Lošinj, Male Srakane, Susak, Unije, Velike Srakane, Brač, Hvar i Korčula.

Tajništvo za otoke osnovala je Europska komisija u lipnju 2018. godine nakon što je i hrvatski eurozastupnik Tonino Picula uložio amandman za njegovo osnivanje i pribavljanje sredstava.

Piculu je ove godine Europska federacija malih otoka (ESIN) nominirala za nagradu europskog zastupnika godine popularno nazivanom 'EU Oscarom', zbog njegovog doprinosa za razvoj europskih otoka.

Otoci uključeni u plan tranzicije uvelike ovise o uvozu fosilnih goriva s kopna, unatoč činjenici da obiluju obnovljivim izvorima energije. Stoga je Tajništvo odlučilo do ljeta 2019. godine te do 2020. godine pomoću sredstava potaknuti promjene i unaprijediti život otočana.

Osim zaštite okoliša, ova inicijativa održivog razvoja namjerava donijeti i samodostatnu te sigurniju budućnost u pogledu tržišta rada.

Prve radionice vezane tranziciju na zelenu energiju bit će održane upravo u Hrvatskoj uz terensku podršku Pokreta otoka.

Također, Komisija planira osigurati još dodatnih 10 milijuna eura za infrastrukturne otočke projekte koji će pokrenuti inovacije u sektoru čiste energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:21