Prijedlog reforme

Europarlamentarci žele Googleu i Facebooku početi naplaćivati dijeljenje vijesti na platformama

Zastupnicima se sviđa inicijativa koju je nedavno predstavila Australija, pa je žele "progurati" u Zakon o digitalnim uslugama
Google je Australiji već zaprijetio da će povući svoje usluge s njihovog tržišta
 Denis Charlet/AFP

Zastupnici Europskog parlamenta žele primorati divove Silicijske doline da počnu plaćati uslugu širenja vijesti na svojim platformama. Inicijativa koju su europarlamentarci najavili pokrenuti, mogla bi zadati još jedan ozbiljan udarac Googleu i Facebooku samo nekoliko tjedana nakon što su te kompanije zaprijetile Australiji, prvoj zemlji na svijetu koja im se najavom iste reforme odlučila direktno suprotstaviti, da će povući svoje digitalne usluge s australskog tržišta.

- S obzirom na njihovu dominaciju na tržištu, osobitu u kontekstu tražilice, društvenih medija i samog oglašavanja, velike digitalne platforme uživaju prednosti neravnoteže moći, istovremeno profitirajući od dijeljenja novinskog sadržaja – zaključio je Alex Saliba, malteški europarlamentarac iz redova socijaldemokrata u razgovoru za FT, dodavši kako smatra da je 'australski prijedlog zakona uspješno odgovorio na izazov akutnog disbalansa moći'.

Podsjetimo, Europski parlament trenutno istovremeno radi i na usvajanju dva ključna prijedloga digitalne regulative; Zakonu o digitalnim uslugama te Zakonu o digitalnom tržištu, o čijim bi se zelenim svjetlima trebalo odlučivati tijekom ove godine. Europarlamentarci smatraju kako bi bilo najjednostavnije i najbezbolnije „korigirati dotične prijedloge zakona tijekom rasprave u parlamentu, kako bi se uključili i aspekti australske reforme”.

Jedna od komponenti koja bi se u tom kontekstu razmotrila je uvođenje arbitraže za licenciranje sporazuma te traženje tehnoloških kompanija da izdavače transparentno obavještavaju o algoritmima koji mijenjaju poziciju njihovih novinskih članaka na digitalnim platformama.

Andrus Ansip, estonski zastupnik u Europskom parlamentu iz redova liberalne grupacije Obnovimo Europu, kao povjerenik u Komisiji Jean-Claudea Junckera radio je na konceptualizaciji kontroverzne Direktive o zaštiti intelektualnog vlasništva usvojene u travnju 2019., smatra da bi se trebalo razmotriti uvođenje novih promjena. Google i Facebook su od tada bili primorani unaprijediti svoje usluge korištenja u EU, tj postali su dužni autorima platiti isječke sadržaja koji se pojavljuju na njihovim digitalnim platformama.

- Glavna zadaća Direktive o zaštiti intelektualnog vlasništva bila je osnažiti pregovaračku moć samih izdavača. Sada kada znamo korake na koje se odlučila Australija, dužni smo ih razmotriti i za primjenu u EU. Kako ne želim ponovno otvarati problematiku Direktive, koja je svojedobno podigla mnogo prašine, smatram da bismo promjene trebali uzvesti putem novog Zakona u digitalnim uslugama – objasnio je Ansip FT-u, naglasivši kako „nikad neće smatrati poštenim besplatno korištenje sadržaja za koji se autorima nije platilo ni centa”.

Iako sve više zastupnika u Europskom parlamentu podržava uvođenje australske inačice digitalne regulative, trenutno se koplja najviše lome oko pitanja na koji će se način i pod kojim uvjetima reforma uvesti. Naime, nekolicina europarlamentaraca najboljim rješenjem smatra pričekati finalizaciju uvođenja Direktive za zaštitu intelektualnog vlasništva, koja bi se u svim državama članicama trebala ratificirati do kraja ove godine, prije uvođenja novih tektonskih promjena.

Tako barem smatra Arba Kokalari, švedska zastupnica desnoga centra, koja je kao izvjestiteljica iz sjene nadgleda proces usvajanja Zakona o digitalnim uslugama u Europskom parlamentu. Ona tvrdi da je riskantno razmatrati uvođenje nove legislative prije nego što se analizira učinak implementacije Direktive za zaštitu intelektualnog vlasništva. Svejedno, tvrdi, izdavačima se promptno treba osigurati pravo nadzora algoritama putem kojih tehnološke kompanije rangiraju vijesti na svojim platformama.

Google, koji je obećao kroz sljedeće tri godine investirati više od milijardu dolara u licenciranje novinskih članaka, smatra kako je Direktiva za zaštitu intelektualnog vlasništva koju je najavila EU dovoljna za uspostavu ravnoteže moći između velikih platformi i samih izdavača.

- Ljudi imaju povjerenja da će im Google pronaći relevantne, pravovremene i pouzdane informacije koristeći cijeli spektar internetskih stranica. Od toga korist imaju i izdavači, kojima šaljem ciljanu publiku i optimiziramo promet – poručili su FT-u iz Googlea, dodavši kako ostaju predani osnaživanju novinarstva diljem svijeta, zato što ga smatraju ključnim oružjem u ratu protiv dezinformacija i lažnih vijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2021 17:34