Europska inicijativa poziva na zeleni oporavak nakon pandemije. Iz Hrvatske je među potpisnicima samo Biljana Borzan

Europski političari, kompanije i aktivisti zatražili su u utorak da zelena ulaganja odigraju ključnu ulogu u ponovnom pokretanju gospodarskog rasta nakon pandemije Covida-19.
Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan
 Mathieu Cugnot / European Union - source:EP

Od svih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu i političara dokumen, koji možete pročitati na ovom linku, potpisala je samo Biljana Borzan (SDP)

Zbog pandemije Europska unija kreće se prema oštroj recesiji ali stavovi su podijeljeni kako bi se trebao financirati gospodarski oporavak.

Južne zemlje zagovaraju izdavanje zajedničkog duga a fiskalno konzervativni sjever tome se protivi.

Europski čelnici trebali bi se sastati idućeg tjedna kako bi razgovarali o planu oporavka a skupina od 180 parlamentarnih zastupnika, poslovnih lidera, sindikata i istraživačkih instituta traži da mjere budu fokusirane na ekološki održivije gospodarstvo.

„Nakon krize doći će vrijeme obnove. Prijelaz na klimatski neutralno gospodarstvo, zaštita biološke raznolikosti i transformacija poljoprivredno-prehrambenog sustava mogli bi u kratkom roku osigurati radna mjesta, rast... i pridonijeti izgradnji otpornijeg društva“, poručuju u otvorenom pismu.

Potpisnici su ministri 10 zemalja EU-a, od Italije od Luksemburga, 79 zastupnika u Europskom parlamentu, te izvršni direktori kompanija, poput od L'Orealovog Jean-Paul Agona, Ikeinog Jespera Brodina, do Danoneovog Emmanuela Fabera.

Upozoravajući da je pandemija koronavirusa u gospodarstvu prouzročila veći šok nego financijska kriza 2008. godine, ističu da bi mjere pomoći trebale poduprijeti i realizaciju Europskog zelenog plana kojim bi neto emisija stakleničkih plinova u EU do 2050. trebala biti svedena na nulu.

„Klimatska kriza nije jenjala zbog krize Covida-19. Budemo li nakon krize okrenuli gospodarstvo u krivom smjeru, udarit ćemo u zid klimatske krize“, upozorio je zastupnik francuskih liberala u EP-u Pascal Canfin.

Pozivi na zeleni oporavak učestali su otkako su ministri financija EU-a prošlog četvrtka postigli dogovor o mjerama podrške gospodarstvima pogođenima pandemijom koronavirusa, ostavljajući ipak otvorenim pitanje njihova financiranja.

U međuvremenu su Austrija, Danska, Finska, Italija, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska, Švedska otvorenim pismom pozvale EU da vodi računa o tome da paket financijske podrške uključuje i Green Deal. Proteklog vikenda apelu su se pridružile i Njemačka, Francuska i Grčka.

Poljska i Češka su pak među državama koje traže od EU-a da zbog pandemije ublaži mjere zaštite klime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:55