Kolebljivost

Europska su financijska tržišta u utorak porasla, ali Azija je nestabilna

Ulagači su zabrinuti zbog situacije na kineskom nekretninskom tržištu i sudbine Evergrandea, i pregovora u Washingtonu o zaduživanju
Burno je u ponedjeljak bilo na financijskom tržištu u New Yorku
Spencer Platt/Getty Images/AFP
 
 Spencer Platt

Na europskim su burzama u utorak ujutro indeksi porasli, nakon pada dan prije, što se zahvaljuje rastu cijena dionica banaka, a ulagače su ohrabrile i najave dobrih poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu od 21. srpnja.

Najviše su porasle cijene dionica u bankarskom sektoru, u prosjeku 0.9 posto, a na dobitku su i dionice nekoliko kompanija, uključujući njemačkog proizvođača čipova Infineona, koje su povećale procjene svojih poslovnih rezultata u ovoj godini.

Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak pale jer se ulagači plaše da će visoke cijene nafte ojačati inflaciju, koja je ionako povišena zbog poremećaja u nabavnim lancima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto, a u jednom je trenutku bio u minusu i više od 1 posto i skliznuo na najnižu razinu od studenoga prošle godine. U odnosu na početak ove godine, taj je indeks na gubitku oko 5 posto.

Ulagači su zabrinuti zbog situacije na kineskom nekretninskom tržištu i sudbine Evergrandea. Ta nekretninska kompanija ima problema zbog pada prodaje i golemih dugova, a prošloga tjedna nije isplatila dospjele kamate na obveznice, zbog čega je regulator tržišta obustavio trgovanje njezinim dionicama.

Zabrinutost je izazvao i oštar pad cijena dionica na Wall Streetu u ponedjeljak, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer su ulagači zabrinuti zbog rasta prinosa na američke državne obveznice i burnih pregovora u Washingtonu o zaduživanju i financiranju saveznih službi.

Dow Jones pao je 323 boda ili 0,94 posto, na 34.002 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,3 posto, na 4.300 bodova, a Nasdaq indeks 2,14 posto, na 14.255 bodova. Za S&P i Nasdaq indeks to su najniže razine od srpnja, pri čemu je S&P sada udaljen od svoje rekordne razine oko 5 posto.

Najviše su jučer pale cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Amazon i Alphabet, više od 2 posto. Dionica Facebooka pojeftinila je, pak, gotovo 5 posto, nakon što su pale aplikacije te društvene mreže i bile nedostupne za tisuće korisnika.

“Za tehnološke kompanije to je kratkoročna stvar, dio procesa korekcije. No, kamate su, jasno je, preniske, djelomice zbog popustljivih politika središnjih banaka, a sada ulagači očekuju zaoštravanje monetarnih politika, pa se kamata bliže realnim razinama”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Wealth Advisors.

Predsjednik SAD-a Joe Biden kazao je u ponedjeljak da ne može jamčiti da vlada neće prekršiti ograničenje državnog duga od 28.400 milijardi dolara, ako se republikanci ne pridruže demokratima u glasanju za podizanje tog limita, s obzirom na to da je država suočena s rizikom da neće moći plaćati svoje dugove za samo dva tjedna.

Ulagače zabrinjava i visoka inflacija. Predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, James Bullard, upozorio da bi inflacija mogla ostati povišena još neko vrijeme, dok su dosad dužnosnici središnje banke poručivali da će inflacijski pritisci biti privremeni. To bi moglo natjerati Fed da zaoštri monetarnu politiku prije nego što se procjenjivalo.

“Očito je da su ulagači zabrinuti zbog poremećaja u opskrbnim lancima i rasta cijena nafte te drugih energenata jer bi to moglo ojačati inflacijske pritiske”, kaže Vasu Menon, direktor u OCBC Bank.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta skliznula s najviših razina u godinu dana. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,92 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,09 bodova. Američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1605 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1610 dolara.

Cijene se nafte, pak, kreću na najvišim razinama u tri godine, nakon što su OPEC i njegovi saveznici jučer odlučili povećati proizvodnju za 400.000 barela dnevno, kao što se i očekivalo.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,45 posto, 81,64 dolara. Na američkom je tržištu, pak, ojačala 0,30 posto, na 77,87 dolara, a u jednom trenutku dosegnula je i najvišu razinu od 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2021 15:50