Nastavak bolnih rezova

Fond za financijsko spašavanje poziva Grčku da se nastavi držati dogovorenih uvjeta

Atena će se morati nastaviti držati dogovorenih uvjeta za spas ekonomije i nakon što u ponedjeljak službeno završi spašavanje njezinog gospodarstva.
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Uoči završetka finalnog kruga gospodarskog spašavanja Grčke, Europski fond za financijsko spašavanje pozvao je Atenu da se strogo drži uvjeta na koje je pristala u dogovoru sa svojim kreditorima.

- Mi smo vrlo strpljivi kreditori - rekao je u nedjelju Klaus Regling, izvršni direktor Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), dodavši da će pratiti događanja u Grčkoj kako bi osigurali da im se novac vrati.

Grčka u ponedjeljak napušta treći i posljednji program mjera za financijsko spašavanje koji je prethodno bio dogovoren s kreditorima. Nakon što je 2010. godine doživjela gospodarski krah, međunarodni kreditori na čelu kojih je bio Međunarodni monetarni fond (MMF), spasili su Grčku od državnog bankrota s oko 289 milijardi eura.

Atena je zauzvrat trebala pristati na strogo definirane uvjete koji su obuhvaćali implementaciju reformi, rezanje socijalnih davanja te povišavanje poreza.

- Članice Europskog stabilizacijskog mehanizma, ali i sam ESM kao neovisna institucija uzimaju važeće obaveze vrlo ozbiljno - upozorio je Regling, čiji je razgovor s grčkim novinama Ethnos i portalom News 24/7 prenesen i na njihovim službenim stranicama.

- Svakako ima više povjerenja nego prije nekoliko godina, ali se među nekim našim članicama povjerenje još uvijek nije u potpunosti vratilo - dodao je Regling.

Šef ESM-a poručio je da je siguran u sposobnost grčke vlade da vrati to povjerenje drugim članicama, ali kao primjer je naveo vladino prihvaćanje pojačanog nadzora reformi i gospodarskog napretka, kao i posjeta koje svaka tri mjeseca rade stručnjaci u ime kreditora.

Giannis Stournaras, nekadašnji grčki ministar financija i aktualni čelnik grčke Središnje banke ističe kako Atena mora nastaviti provoditi mjere štednje ako želi imati pristup financijskim tržištima s manjim kamatnim stopama.

- Još je dugi put pred nama - naglasio je Stournaras u nedjeljnom izdanju atenskih novina Kathimerini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2021 21:05