Ekonomija

Godišnja inflacija u eurozoni na početku ove godine premašila pet posto

Najveći doprinos povećanju inflacije pružili su energenti, sa skokom cijena u odnosu na prošlogodišnji siječanj za 28,6 posto

Hoće li ovo biti vrhunac inflacije, kako su neki najavili?

 Patrick Pleul

Godišnja inflacija u eurozoni u siječnju je dodatno ubrzala, dosegnuvši novu rekordnu razinu iznad pet posto, poduprta kontinuirano snažnim rastom cijene energenata, pokazale su u srijedu, 2. veljače, prve procjene Eurostata.

Godišnja inflacija, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u siječnju je iznosila 5,1 posto, premašivši dosadašnji rekord iz prosinca 2021. za 0,1 postotni bod, izračunao je Eurostat. U siječnju 2021., na početku druge godine pandemije, iznosila je 0,9 posto. Na mjesečnoj su razini potrošačke cijene u zemljama koje koriste zajedničku europsku valutu porasle 0,3 posto, neznatno usporivši u odnosu na prosinac.

Najveći doprinos povećanju stope inflacije pružili su i na početku 2022. godine energenti, sa skokom cijena u odnosu na prošlogodišnji siječanj za 28,6 posto, nakon gotovo 26-postotnog rasta u mjesecu ranije. Na mjesečnoj razini poskupili su čak šest posto. I rast cijena svježe hrane ubrzao je na godišnjoj razini, na 5,2 posto, sa 4,7 posto u prosincu. U odnosu na mjesec ranije skuplja je 1,7 posto.

Cijene industrijskih proizvoda porasle su 2,3 posto u odnosu na isti mjesec lani, usporivši u odnosu na gotovo 3-postotni rast u prethodnom mjesecu. U odnosu na prosinac ti su proizvodi pojeftinili pak za dva posto. Cijene usluga rasle su pak na godišnjoj razini, drugi mjesec zaredom, po stopi od 2,4 posto. Na mjesečnoj su razini stagnirale.

Dvoznamenkasti rast u Litvi i Estoniji

U siječnju su samo Litva i Estonija bilježile dvoznamenkastu stopu godišnje inflacije, od 12,2 odnosno 11,7 posto. Njemačka, najveće europsko gospodarstvo i važan hrvatski trgovinski partner, godinu je započela s inflacijom od 5,1 posto. U prosincu iznosila je 5,7 posto, dijelom i zbog niske poredbene osnovice u 2020., povezane s privremeno sniženim PDV-om. Gotovo istu godišnju inflaciju na početku godine bilježi i Irska, sa stopom od pet posto, pokazuju prve procjene.

Blizu je i Italija, treće najveće gospodarstvo eurozone i važan trgovinski partner Hrvatske, s godišnjom inflacijom od 5,3 posto. U skupini su i Cipar i Grčka, gdje su potrošačke cijene porasle za 5,2 odnosno 5,5 posto u odnosu na siječanj lani. Španjolsko gospodarstvo, četvrto najveće u eurozoni, bilježilo je godišnju inflaciju od 6,1 posto.

Najskromniji rast cijena na godišnjoj razini bilježila je Francuska, drugo najveće gospodarstvo, od 3,3 posto. Slijede Portugal i Finska sa stopom inflacije od 3,4 posto.

Eurostat nije raspolagao samo podacima za Sloveniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 04:58