Hrvatska među državama EU koje kasne s predajom nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije

Još barem osam država članica Europske unije trebaju više vremena kako bi donijele svoje nacionalne strategije za razvoj umjetne inteligencije što se ne poklapa s prvotnim ciljem, a među njima se nalazi i Hrvatska, tvrde diplomatski izvori u EU.
"Kao i parni stroj ili električna energija u prošlosti, umjetna inteligencija transformira svijet", navodi se Koordiniratni plan Europske unije za razvoj umjetne inteligencije
 Getty Images/iStockphoto

Osim Hrvatske među državama od kojih se očekuje da će objaviti svoje strategije do kraja 2019. godine su Cipar, Mađarska, Grčka, Slovenija i Španjolska.

Dvije najveće države članice Francuska i Njemačka, već su predstavile svoju nacionalnu strategiju u ožujku i studenom 2018. godine. Unatoč Brexitu, Ujedinjena Kraljevina je u travnju 2018. objavila svoje smjernice razvoja umjetne inteligencije. Očekuje se da će Nizozemska, Austrija i Irska objaviti svoju strategiju u jesenskim mjesecima.

U nekim državama, poput Italije, Bugarske i Poljske, situacija je i dalje nejasna. Čini se da su unutarnje i vanjske konzultacije s tvrtkama, vladama i institucijama glavni razlog zašto je državama potrebno više vremena za izradu plana budući da bi strategije za razvoj trebale obuhvatiti sve gospodarske sektore.

Koordinirani plan za razvoj i uporabu umjetne inteligencije u Europi - koji je objavila Europska komisija u prosincu 2018. - potaknuo je vlade države članice da predstave svoje strategije do sredine 2019. godine, no točan rok nije bio određen.

- Do sredine 2019. godine sve se države članice potiču da donesu - i podijele s drugim državama članicama i Komisijom - nacionalne strategije ili programe AI ili dodaju dimenziju AI u druge relevantne strategije i programe koji naglašavaju razinu ulaganja i mjere provedbe, uzimajući u obzir koordinirani plan – navodi se u priopćenju Komisije.

Hrvatska strategija AI?

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta koordinira izradu nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije, no ne postoji odgovor o datumu kada se očekuje strategija. Iz Ministarstva doznajemo da se on 'očekuje krajem godine'.

Iz Ministarstva potvrđuju da je Radna skupina za izradu nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije pokrenuta još 18. travnja.

- Članovi Radne skupine su istaknuti stručnjaci koji se bave ključnim pitanjima vezanim za društveni, gospodarski i tehnološki razvoj te imaju ulogu raspraviti, dati prijedloge i smjernice za izradu nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije - poručili su.

Trenutno još nismo doznali koji će biti detalji plana i što će sadržavati hrvatska nacionalna strategija za razvoj umjetne inteligencije, no ona bi trebala poštivati ciljeve Europske unije.

- Preporuka Europske komisije je da svaka država članica samostalno odluči o obliku, sadržaju i upravljanju nacionalnim planom za razvoj umjetne inteligencije na temelju nacionalne sposobnosti - rekli su.

Koordinirani plan Europske unije naveo da će umjetna inteligencija biti 'glavni pokretač gospodarskog i produktivnog rasta te će doprinijeti održivom razvoju i održivosti industrijske baze u Europi'

- Kao i parni stroj ili električna energija u prošlosti, umjetna inteligencija transformira svijet – navodi se u planu.

Novoizabrana članica Ursula von der Leyen navela je razvoj umjetne inteligencije među najbitnijim prioritetima novog sastava Europske komisije.


Komisija će povećati potrošnju na umjetno inteligenciju za 70 posto , dosegnuti 1,5 milijardi eura do 2020., u nastojanju da konkurira Aziji i SAD-u, koji obje ulažu najmanje tri puta više.

No, pitanje je jesu li sve države članice s ozbiljnošću shvatile obvezu koja ne predstavlja samo ambiciju Europske unije da postane svjetska predvodnica u razvoju vrhunske, etičke i sigurne umjetne inteligencije, već i da doprinese sveukupnom razvoju i gospodarstvima država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:50