Huawei priznaje da kineski zakon dopušta kompanijama da surađuju s vladom pod određenim uvjetima

Kineski zakon o državnoj sigurnosti prisiljava kompanije sa sjedištem u zemlji da 'pruže pomoć u radu na području državne sigurnosti', rekao je visoki dužnosnik Huaweija u Bruxellesu. Nadodao je da tvrtka nikada nije bila upitana za ugrađivanje opreme za prisluškivanje u svojim uređajima'.
Ilustracija: Logotip Huaweija u pozadini
 Dado Ruvic / REUTERS

- Istina je da se člankom 77 Zakona od državnoj sigurnosti propisuje obveza organizacija i pojedinaca da pruže pomoć u radu na području državne sigurnosti – rekla je Sophie Batas, direktorica za kibernetičku sigurnost i privatnost podataka u europskom predstavništvu Huaweija u četvrtak u Bruxellesu.

Međutim, Batas je nastavila braniti Huaweijev stav o pravnom okviru članka 77 i pojasnila da pravila 'ne smiju kršiti zakone drugih zemalja' te da zakon 'ne dopušta kineskoj vladi da zatraži od proizvođača ugrađivanje programa za neovlašten ulazak u sustav' u proizvodima.

Zakonodavstvo je dugo predstavljalo tjeskobu za američke kolege, jer su vladini dužnosnici istaknuli da je zakon razlog zašto države ne bi trebale poslovati s Huaweijem zbog straha da će biti podvrgnute kibernetičkom prisluškivanju.

Batas je izjavila da je posljedično tvrtka detaljno pregledala zakon, nadodavši kako se Huawei suočio s 'velikim pritiskom' iz SAD-a zbog tih optužbi.

Glasnogovornik Huaweija izjavio je za EURACTIV da tvrtka 'poštuje lokalno zakonodavstvo gdje god poslovala' i da 'je kristalno jasno da sve tvrtke koje posluju u Kini podliježu kineskom zakonodavstvu, bez obzira na njihovu zemlju podrijetla.'

EU nije tako daleko iza Kine u 5G

U međuvremenu, sigurnosne zabrinutosti zemalja članica EU mogu dovesti do usporavanja napretka Kine u razvoju 5G tehnologije, navodi se u izvješću koje je naručio Europski parlament.

U istraživanje koje je objavljeno u srijedu pod nazivom 'Uvođenje 5G-a: situacija u Europi, SAD-u i Aziji', navodi se da postoje 'politički i ekonomski utjecaji u razvoju kineske 5G tehnologije koja bi mogla znatno usporiti njen napredak'.

Takvi utjecaji povezani su s 'dugotrajnim sigurnosnim problemima država članica EU-a, prvenstveno Francuske, Njemačke, Ujedinjene Kraljevine i Poljske, kao i SAD-a i Japana', što se tiče Huaweija, ključnog proizvođača opreme 5G, navodi se u izvješću.

Jedan od autora izvješća, Simon Forge, izjavio je za EURACTIV da postoji iluzija da je Kina toliko daleko ispred EU u smislu implementacije tehnologije 5G.

- Kina ima značajnije logističke prepreke za razliku od nas u Europi. Na primjer, njihova je pokrivenost u zatvorenom prostoru vrlo slaba – izjavio je Forge nadodavši da 'osim toga imamo vlastitu industriju europskog dizajna sklopova čipova 5G'.

- Priča da je EU toliko zaostala u razvoju 5G nije toliko precizna kao što mnogi vjeruju – rekao je.

Međutim, izvješće također navodi da postoji razlika u pristupu SAD-a i Europske unije po pitanju zabrinutosti oko kineske tehnologije 5G.

Dok je SAD zabrinuta zbog slamanja ekonomskih sankcija putem prodaje opreme Koreji i Iranu i krađe intelektualnog vlasništva, zemlje članice EU-a se 'više brinu zbog nesigurnosti opreme u svojoj osnovnoj mreži, mrežama za pristup radiju i svim 5G pametnim telefonima.'

Pritisak SAD-a

Nedavno je njemačka Savezna mrežna agencija, BNetzA, uspostavila stroge sigurnosne standarde za opremu 5G, ali se nije obvezala isključiti bilo koju tvrtku bez dovoljno dokaza. Predsjednik BNetzA-e Jochen Homann izjavio je kako se 'zahtjevi primjenjuju jednako na sve tvrtke'.

Nakon njemačke odluke, američke su vlasti bile 'vrlo zadovoljne' svojim pristupom, nakon što su prije zaprijetile da će smanjiti razmjenu obavještajnih podataka s njemačkim kolegama u slučaju da one odluče surađivati s Huaweijem u razvoju 5G.

EURACTIV je u srijedu upitao Roberta Strayera, zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika za kibernetičku i međunarodnu komunikaciju, zašto je SAD promijenio svoju politiku

- Naš međunarodni angažman je bio vrlo dosljedan – rekao je dodavši da su 'ohrabrili zemlje da usvoje sigurnosne okvire utemeljene na riziku.'

- U ovom trenutku tražimo vlade koje će usvojiti sigurnosne standarde slične onima u Njemačkoj – rekao je Strayer.

Strayer je dodao da je obrazloženje njegove pohvale za njemački potez proizašlo iz činjenice da je zemlja izjavila da će razmotriti 'tajnost telekomunikacija i zaštitu podataka' . Kao rezultat, 'nakon što se oni usporede s kineskim zakonima o obavještajnim službama, bit će teško vidjeti kako bi kineska tehnologija mogla zadovoljiti njihove standarde za zaštitu podataka.'

Članak je u cijelosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:08