Izglasana Direktiva o zaštiti intelektualnog vlasništva

Danas u 12:30 službeno je izglasana Direktiva koja je proteklih mjeseci privukla pozornost javnosti zbog spornih članaka 11 i 13 prijedloga reforme.
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Direktiva je prihvaćena s 438 glasova za, 226 glasa protiv te 39 suzdržanih, što je bilo dovoljno za pobjedu zastupnika Europske pučke stranke Axela Vossa, koji je postao njezino zaštitno lice i koji je među svojim kolegama najviše lobirao za prihvaćanje Direktive u njezinom nepromijenjenom obliku.

Podsjetimo, prijedlog Direktive pao je na glasovanju početkom srpnja, kada su ga zastupnici Europskog parlamenta odlučili vratiti na doradu zbog sve glasnije kritike da će u svom trenutnom obliku naštetiti slobodi na internetu.

Direktivu su predložili zastupnici Europske pučke stranke uz objašnjenje da postoji potreba da se intelektualno vlasništvo prilagodi digitalnom dobu te da se zaštite prava umjetnika na internetu. Najveći kritičari spornih članaka su isticali da će se člankom 11 uvesti 'porez na link' čime će se ugroziti opstanak malih portala i medijskih servisa, dok će se člankom 13 odgovornost za korištenje intelektualnog sadržaja prebaciti na velike servise poput YouTubea i Facebooka.

- Pozdravljamo današnju odluku Europskog parlamenta zato što vjerujemo da predstavlja simbol potrebe modernizacije intelektualnog vlasništva u digitalnom dobu – rečeno je u službenoj izjavi povjerenica Europske komisije za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:10