Kurz najavio protuprijedlog francusko-njemačkom planu, Janša misli da EU treba ambiciozniji plan oporavka

Skupina članica EU-a koje se protive velikoj potrošnji Unije iznijet će svoj protuprijedlog francusko-njemačkom planu uspostave fonda od 500 milijardi eura za oporavak od pandemije Covida-19, najavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak.
Austrijski kancelar Sebastian Kurz
 HELMUT FOHRINGER / APA / AFP

"Skeptični smo", rekao je konzervativac Kurz, po listu Oberösterreichische Nachrichten.

"Naše je stajalište jasno: želimo pokazati solidarnost s posebice pogođenim zemljama no mislimo da su ispravan put zajmovi a ne financijska pomoć". "Idućih dana ćemo iznijeti prijedlog s našim zamislima. Vjerujemo da je moguće potaknuti europsko gospodarstvo uz izbjegavanje zajedničkog zaduživanja", rekao je.

Slovenski premijer Janez Janša pozdravio je prijedlog Francuske i Njemačke o fondu za pokretanje europskog gospodarstva, uz mišljenje da bi zbog dimenzija krize zbog Covida-19 planovi za to trebali biti ambiciozniji. "To je dobar korak naprijed jer je 500 milijardi eura u makroekonomskom smislu doista značajan iznos, ali bi dobrodošao ambiciozniji pristup za rješavanje simetrične krize ovolikog opsega", naveo je Janša na svom twitter profilu reagirajući na objavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja je također  pozdravila i podržala francusko-njemački prijedlog.

Zagreb, 201119. 
Dvorana Arena.
Kongres Europske pucke stranke u zagrebackoj Areni.
Na fotografiji: Janez Jansa.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Slovenski premijer Janez Janša
 

Slovenski premijer bio je među potpisnicima pisma lidera više članica EU-a iz srednje i južne Europe koji su predlagali raspisivanje tzv. koronaobveznica sa zajedničkim jamstvom EU-a kako bi se pod što je moguće povoljnijim uvjetima na financijskom tržištu mogle zaduživati i članice koje je kriza nastala zbog pandemije Covida-19 najviše pogodila.

Janša je u utorak na Twitteru također  objavio da je o fondu za oporavak nakon krize izazvane pandemijom i višegodišnjem financijskom planu EU-a  razgovarao s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom.

"Obojica smo bili suglasni da za pobjedu nad ovom krizom i pomoć poduzećima i obiteljima trebamo ambiciozan plan Europske komisije. To je od vitalnog značenja za to da Europska unija i zajedničko europsko tržište dožive oporavak", naveo je Janša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2021 12:11