Ministri financija odobrili odstupanje od proračunskih pravila EU-a

Ministri financija zemalja članica EU-a potvrdili su u ponedjeljak da su ispunjeni uvjeti za aktiviranje klauzule o odstupanju od proračunskih pravila kako bi se vlade mogle boriti s ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.
Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar financija Zdravko Marić, ujedno i predsjedavajući Vijeća ministara financija EU
 Marko Todorov / CROPIX

"Ministri su postigli sporazum i dali odobrenje Europskoj komisiji da upotrijebi punu fleksibilnost Pakta o stabilnosti i rastu, odnosno da se primjeni fleksibilniji pristup u primjeni fiskalnih pravila na razini EU-a. Time će se dati mogućnost državama članicama da u većoj mjeri pruže fiskalne poticaje svojim gospodarstvima kako bi se ublažili postojeći negativni utjecaji i osigurao što skoriji oporavak", izjavio je hrvatski ministar financija Zdravko Marić, koji je iz Zagreba predsjedavao video-konferencijom ministara financija.

Ministri su raspravljali o odgovarajućim mjerama na razini EU-a koje bi doprinijele smanjenju negativnog utjecaja koji virus Covid-19 ima na gospodarstva država članica. Poseban fokus je stavljen na mjere koje su usvojili Europska komisija i Europska središnja banka, čime bi se državama članicama olakšala provedba nužnih aktivnosti.

Europska komisija je u petak predložila da se aktivira odredba o odstupanju od proračunskih pravila kako bi se zemljama članicama omogućilo da adekvatno reagiraju na krizu uslijed pandemije Covida-19 i ublaže ekonomske posljedice te bolesti.

U samom Paktu o stabilnosti i rastu predviđena je mogućnost aktiviranja odredbe o odstupanju od pravila koja se inače primjenjuju, u slučajevima izvanrednih okolnosti kao što je ova s pandemijom koronavirusa koji uzrokuje bolest Covid-19.

Pakt o stabilnosti i rastu osigurava fiskalnu disciplinu država članica, po kojem deficit proračuna opće države ne smije prelaziti tri posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:14