Zaštitio europske interese

Predsjednik Komisije heroj trgovinskih pregovora s američkim predsjednikom Trumpom

Osim što je  uspješno zaštitio europske trgovinske interese u SAD-u, predsjednik Europske komisije u potpunosti je šarmirao Donalda Trumpa.
Jean-Claude Juncker i Donald Trump
 Profimedia, UPI

Nakon što je postignut dogovor predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom o otklanjanju prijetnje carina na europske automobile, čime je izbjegnut transatlantski trgovinski rat, europski poslovni krugovi Junckera su proglasili herojem.

Dva tjedna nakon što je izražena sumnja u njegovu fizičku spremnost i sposobnost da s Trumpom postigne dogovor, predsjednik Europske komisije se sada može naslađivati uspjehom zbog dobro odrađenog posla.

Na summitu NATO-a koji se održao sredinom srpnja, Juncker je viđen kako bespomoćno tetura do te mjere da su ga premijeri Nizozemske i Portugala pridržavali kako ne bi pao. Na kraju, predsjednik Europske komisije bio je odveden u invalidskim kolicima, a njegov je ured bio zaposlen negirajući optužbe da je Juncker bio pijan.

Bivši luksemburški premijer i politički veteran s 30 godina iskustva u državnoj upravi dobro je upoznat s pregovaranjem iza zatvorenih vrata. Unatoč tome što je tijekom susreta s Trumpom uspješno ispregovarao pozitivne uvjete za Europsku uniju, Juncker i njegovi savjetnici upozoravaju da postignuti dogovor ima svojih ograničenja zbog poznate prevrtljivosti američkog predsjednika.

Iako su njemački proizvođači automobila sretni što im je Juncker kupio vrijeme, iz izjava francuskih dužnosnika može se iščitati velika razina opreza u komentiranju uvoza američkih poljoprivrednih proizvoda.

Trump je pristao riješiti spor oko carina na čelik i aluminij te je odustao od nametanja novih sankcija Europskoj uniji. Zauzvrat, Brisel se obvezao na angažman za olakšavanje uvoza američkih proizvoda, osobito soje i prirodnog plina.

Vlade europskih zemalja pune su hvale na račun strategije Europske komisije, a posebno ističu šarm nekadašnjeg luksemburškog premijera, kojeg su usporedili sa "starim liscem".

Fotografija na kojoj predsjednik Komisije udjeljuje poljupce američkom predsjedniku, već je postala simbolom njegovog posjeta Bijeloj kući. Juncker je izmjenjivanjem nježnosti stvorio ugodnu atmosferu koja se odrazila na kvaliteti razgovora dvojce političkih čelnika.

Donald Trump nije ostao dužan spomenuti višestoljetnu "prekoatlantsku ljubav" koja vlada među državama na svom službenom Twitter profilu.

- Puno ljubavi je ugrađeno u pripreme sastanka - kazao je diplomat jedne članice Europske unije u Bruxellesu.

- Juncker zna kako ukrotiti Trumpa - napisao je bečki Der Standard naklonjen ljevici, opisavši postignuti dogovor kao "remek djelo", dodavši da je "stari lisac" pokazao da se diplomacijom može pronaći izlaz iz najtežih političkih situacija.

Juncker je za Politico izjavio da je pregovorima pridonijela činjenica da se oni "iznenađujuće dobro slažu" te da je svoje argumente iznosio čvrsto, ali pristojno.

- On ne voli ljude koji mlate praznu slamu - kazao je Juncker za Trumpa.

Čak su i njemački Zeleni u parlamentu zahvalili Junckeru na njegovom "postignuću".

Svi se slažu da s nepredvidljivim Trumpom uvijek postoji veliko "ali", ali da je vođenje pregovora pokazalo "stvarni potencijal europskog liderstva".

- Postignut je iskorak koji će izbjeći trgovinski rat i sačuvati milijune radnih mjesta! Izvrsno za globalno gospodarstvo! - napisao je na Twitteru Peter Altmeier, ministar gospodarstva u vladi njemačke kancelarke Angele Merkel.

- Ovo je veliki dan za Komisiju, veliki dan za Junckera - rekao je viši dužnosnik EU-a nakon što je objavljena vijest o dogovoru postignutom u Washingtonu.

- Sankcije koje su prijetile i sve ostalo što se moglo jednostrano dogoditi sada je isključeno - rekao je dužnosnik i dodao da "sve dok se nastavlja dijalog situaciju možemo pretvoriti u pobjedu za sve".

Podsjetimo, Bruxelles je prije održanog sastanka pokušavao ublažiti očekivanja Europljana, da bi čelnik Europske komisije uistinu mogao uspjeti u svom nastojanju da Trumpa odgovori od nametanja novih carina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:07