Ruski i američki izvoza LNG plina u Europu porastao

Američki i ruski izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu tijekom veljače znatno je porastao zahvaljujući povećanju proizvodnih kapaciteta i mogućnostima fleksibilne opskrbe, pokazuje analiza agencije S&P Global Platts.
Ilustracija - plutajući terminal za LNG replinifikaciju FSRU Toscana pored obale Malte
 REUTERS

Američki izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu, uključujući Tursku, u veljači je na godišnjoj razini povećan za 75 posto, na 411,5 milijuna prostornih metara, utvrdili su u S&P Global Plattsu, tvrtki kćeri agencije Standard & Poor's specijaliziranoj za energetsku analitiku. Ruski je izvoz skočio 67 posto, na 1,4 milijarde prostornih metara.

Za usporedbu, izvoz iz Norveške u veljači je porastao samo 20 posto dok su isporuke iz Katara, Alžira, Nigerije te Trinidada i Tobaga znatno smanjene.

Još veći rast američkog i ruskog izvoza ukapljenog prirodnog plina pokazuju podaci za prva dva ovogodišnja mjeseca - za 86 posto povećane su američke isporuke, na dvije milijarde prostornih metara. Ruski je pak izvoz porastao 70 posto, na 3,1 milijardu kubika. Analitičari S&P Global Plattsa smatraju kako postoje barem dva razloga zbog kojih su Rusija i SAD znatno povećale izvoz LNG-a u Europu dok ostalih sedam velikih izvoznika to nije učinilo.

Obje su zemlje prošle godine znatno povećale proizvodne kapacitete - Rusija za 11 milijuna metričkih tona zahvaljujući pogonu na Jamalu a SAD je za 5,25 milijuna metričkih tona u lučkom terminalu u Cove Pointu.Dodatni je razlog snažnog povećanja američkih isporuka činjenica da u ugovorima o prodaji ne postoji odredba o odredištu, pa za razliku od većine drugih izvoznika proizvođači mogu birati cjenovno povoljnije izvozne destinacije.

Rusija je slično uredila izvoz LNG-a, omogućivši time Novateku i PetroChini da plin ponude na spot tržištu u sjeverozapadnoj Europi umjesto u Aziji. Analitičari napominju da su azijske cijene ukapljenog prirodnog plina relativno niske od početka prošle zime zbog neuobičajeno visokih temperatura i smanjene potražnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:02