Švicarski Brexit

Trgovinski pregovori između EU i Švicarske u krizi zbog Brexita

Bruxelles i Bern su prije nekoliko godina ponovno su počeli pregovarati o uvjetima redefiniranja trgovinskog sporazuma, nadajući se da će pronaći odgovor na 120 točaka na koje EU i Švicarska pokušavaju odgovoriti od referenduma 1992. godine kojim je ta alpska država odbila pristupiti tadašnjoj Europskoj ekonomskoj zoni.
Ilustracija; zastave Švicarske i Europske unije
 Arnd Wiegmann / REUTERS

Međutim, nije izgledno da će se nacrt Sporazuma o institucionalnom okviru, koji je od prosinca javno dostupan, uskoro usvojiti. Naime, prema dogovorenim odredbama, švicarsko zakonodavstvo bi se automatski moralo prilagoditi onom europskom, čim sporazum stupi na snagu.

Nacrt sporazuma predviđa regulaciju slobodnog kretanja stanovnika, uzajamno prihvaćanje industrijskih standarda i poljoprivrednih proizvoda, ali je i predviđeno stvaranje zajedničkog arbitražnog tijela koje bi nadziralo provedbu europskog prava i djelovalo kao produžena ruka Europskog suda pravde.

Švicarska vlada početkom prosinca izazvala bijes Europske komisije, nakon što je najavila da će svojim građanima osigurati šest mjeseci javnih rasprava o nacrtu sporazuma, i raspisati referendum o njegovom usvajanju.

- Pregovore smatramo finaliziranima, stoga neće biti ponovnih otvaranja poglavlja – rekao je povjerenik Europske komisije za proširenje Johannes Hahn.

'Ništa novo'

Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas rekao je novinarima da nema 'ništa novo za dodati' Švicarskoj, naglasivši da nije bilo promjene u politici izvršnog tijela Europske unije. Komisija je ponudila mogućnost šestomjesečne odgode implementacije nacrta, kako bi Švicarska imala dovoljno vremena razmotriti svoje mogućnosti. Međutim, europski dužnosnici su naglasili da neće ponovno otvarati poglavlja.

To je dovelo do pat pozicije. Švicarski predsjednik Ueli Maurer, koji istovremeno obnaša dužnost ministra financija, rekao je medijima da bi pregovori morali moći biti ponovno pokrenuti.

- Prema onome što vidimo danas, nacrt ne bi bio usvojen. Trebali bismo još uvijek raspraviti o svim mogućnostima – rekao je.

Tijekom službenog posjeta Austriji prošloga tjedna, Maurer je naglasio da ne vjeruje da će sporazum biti usvojen prije 2020. godine zbog toga što će se ove godine održati parlamentarni izbori i u Europskoj uniji i u Švicarskoj.

Međutim, stav švicarske vlade daleko je od jedinstvenog. Ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis rekao je da je Švicarska ispunila više od 80 posto svojih ciljeva tijekom pregovora i da odugovlačenjem riskira lošije uvjete, osobito ako na predstojećim izborima za Europski parlament pobjedu odnesu populističke stranke.

Brexit

Pat pozicija u trgovinskim pregovorima ima implikacije i za Ujedinjeno Kraljevstvo, s obzirom na to da se Brexit sve više približava. U prosincu je švicarsko federalno vijeće odobrilo odredbe trgovinskog sporazuma s Ujedinjenim Kraljevstvom nakon Brexita. No, niti švicarska niti britanska vlada nisu dale dovoljno detalja oko uvjeta novog trgovinskog sporazuma, posebice u kontekstu točaka koje bi se Brexitom promijenile.

Mijenjanje postojećeg trgovinskog sporazuma između EU i Švicarske omogućila bi se veća sloboda kretanja između Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva, koje je jedno od ključnih obećanja britanske vlade u jeku Brexita.

Nedostatak transparentnosti zabrinuo je brojne zastupnike britanskog parlamenta koji smatraju da vlada Therese May nije uspjela osigurati garancije za 40 trgovinskih sporazuma koje bi London trebao odbaciti svojim izlaskom iz Europske unije.

U pismu upućenom ministru međunarodne trgovine Liamu Foxu, predsjednik Odbora za međunarodnu trgovinu u britanskom parlamentu Agnus MacNeil, izrazio je zabrinutost zbog toga što vlada nije odgovorila na ključna i temeljna pitanja o kojima uvelike ovisi budućnost britanske trgovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:37