U Istanbulu predstavljen novi energetski projekt Turski tok kojim Rusija želi smanjiti ovisnost o Ukrajini

Danas je na svečanoj ceremoniji u Istanbulu predstavljen novi energetski projekt Turski tok, kojim će se ruski prirodni plin putem Turske dostavljati državama južne Europe.
Bojko Borissov, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić
 Ozan KOSE / AFP

Osim Vladimira Putina i Recep Tayyipa Erdogana, na svečanosti su sudjelovali i državnici Srbije i Bugarske, zemalja kojima će se tim projektom dostavljati ruski prirodni plin.

- Cjevovod je simbol suradnje od koje će u konačnici najviše profitirati naši narodi – izjavio je Putin u svom govoru na današnjem predstavljanju.

Jedan od vodećih ciljeva Turskog toka bio je smanjiti ovisnost o Ukrajini koja je do sada bila najvažnija ruta energetske opskrbe Europe. Očekivano, odnosi Kijeva i Moskve nepovratno su narušeni nakon što je Putin 2024. godine anektirao Krim, pa Rusija želi pronaći drugi put dostave plina ostatku kontinenta koji u toj mjeri ne ovisi o tenzijama Rusije i Ukrajine.

Također, jedan od ciljeva ovog projekta bio je dodatno unaprijediti tursko-ruske bilateralne odnose koji su dobili i svoju obrambenu dinamiku nakon što je Ankara, druga sila NATO saveza, prošle godine kupila ruske vojne avione.

Vodeći ruski proizvođač plina Gazprom, svake će godine Turskim tokom dostavljati 3 milijarde kubičnih metara plina. Kremlj će tok bazirati na dva cjevovoda od kojih će svaki imati 15,75 milijardi kubičnih metara godišnje.

Prvi će cjevovod opskrbiti Tursku, dok će drugi biti zadužen za Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

Putin je prošle godine optužio Bugarsku da namjerno odugovlači proces izgradnje cjevovoda na svom teritoriju zbog političkih razloga, zaprijetivši pritom da će ako bude potrebno potražiti novu rutu dostave plina jugoistočnoj Europi. Nakon tog upozorenja, bugarski premijer Bojko Borissov osjetno je ubrzao cijeli proces, pa postoje naznake da bi se da bi se projekt mogao finalizirati do svibnja 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2020 07:20