Europski AI Forum

Udruge za razvoj umjetne inteligencije EU poslale smjernice za razvoj i regulaciju sektora

Događaj je sukreirala hrvatska udruga CroAI, u suradnji s kolegama iz Njemačke, Francuske, Austrije, Slovenije i Bugarske.
Hrvatska udruga za razvoj umjetne inteligencije CroAI na Europskom AI forumu
 Press

Udruga CroAI, u suradnji s nacionalnim udrugama za umjetnu inteligenciju iz Njemačke, Francuske, Austrije, Slovenije i Bugarske, predstavila je Prijedlog u 7 smjernica za oblikovanje zakonodavnog okvira kojim bi se regulirala upotreba umjetne inteligencije unutar Europske unije.

Smjernice su predstavljene u sklopu jučerašnjeg Europskog foruma za umjetnu inteligenciju, paneuropskog događaja koji se održava svakih šest mjeseci prema planu i rasporedu predsjedanja Vijećem EU. Glavna zadaća foruma osnovanog tijekom predsjedanja Hrvatske je otvoriti kulturu dijaloga među predstavnicima gospodarstva, državne uprave i akademske zajednice. U svom drugom izdanju proširio se s tri (CroAI, KI Bundesverband, HUB France IA) na šest nacionalnih organizacija za umjetnu inteligenciju (AI Austria, AI Bulgaria, AI4SI).

Hrvatske poduzetnike ponosno su predstavljali Matija Žulj, direktor agritech startupa Agrivi koji je nedavno prikupio više od 30 milijuna kuna investicije za razvoj umjetne inteligencije rješenja u poljoprivredi te Mislav Malenica, osnivač i direktor startupa Mindsmiths, koji je prije nekoliko dana predstavio rezultate svog prototipa za umjetnu inteligenciju u zdravstvu.

Osim održavanja uspješne virtualne konferencije predstavljene su i jasne smjernice za reguliranje tzv. "AI tehnologija". Njihov je zajednički cilj zagovaranje sigurnog, stabilnog i kompetitivnog okruženja za istraživanje i razvoj AI rješenja koje bi stimuliralo inovacije i gospodarski rast Europe.

"Nama treba pristup problemima iz javnog sektora kako bismo imali šansu napraviti nešto novo, što kasnije, nakon što utvrdimo da djeluje, možemo izvoziti svuda po svijetu. Umjesto preuranjenog reguliranja tehnologije, koje još uvijek ne poznajemo, trebamo kreirati okruženja za isprobavanje rješenja i pogreške umjetne inteligencije, tzv. "AI pješčanike", prije standardiziranja konačnih metoda." poručio je na forumu Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI i direktor startupa Mindsmiths.

U sklopu foruma održao se i panel “Država kao prvi klijent” u kojem se tražio model poticanja europske industrije umjetne inteligencije. Na panelu su sudjelovali Mislav Malenica, Maikki Sipinen ispred Europske komisije, Eva Kaili ispred Europskog parlamenta, Lars Zimmermann, direktor investicijskog fonda PUBLIC te Christel Fiorina, direktorica projekata umjetne inteligencije u francuskom Ministarstvu gospodarstva i financija.

Tijekom rasprave istaknula se potreba šire implementacije i unaprjeđenja procesa inovativne javne nabave koja bi startupima omogućila direktniju suradnju s državom. Panelisti su upozorili na fragmentiranost EU tržišta i potrebu uspostave kohezivnijeg europskog AI tržišta koje bi veličinom moglo konkurirati rješenjima iz Azije i SAD-a te zaključili da Europa ima priliku učiniti AI svojim glavnim izvoznim proizvodom, istovremeno poštujući temeljne europske vrijednosti izvrsnosti i povjerenja.

Sljedeći forum planiran je za kraj lipnja 2021. godine te će se održati u Portugalu za tijekom njihovog predsjedanja Vijećem EU.

7 smjernica za oblikovanje zakonodavnog okvira umjetne inteligencije u EU

Umjetna inteligencija jedna je od ključnih tehnologija u poticanju inovacija, ekonomskog razvoja i društvene dobrobiti. U doba globaliziranog gospodarstva, Europa mora preuzeti vodeću ulogu u istraživanju umjetne inteligencije i razvoju pripadajućih rješenja umjetne inteligencije. Korištenje, ali i razvoj vlastite umjetne inteligencije od izrazite je važnosti za očuvanje konkurentnosti i digitalnog suvereniteta Europske unije.

Europske kompanije predane su primjeni tehnologija umjetne inteligencije u skladu sa zakonodavnim okvirom, vrijednostima i demokratskim načelima EU, ali je za daljnje unaprjeđenje cijele industrije od ključne važnosti da zakonski okviri budu dovoljno fleksibilni kako ne bi usporili budući napredak razvoja umjetne inteligencije.

Već postojeći zakonodavni okviri moraju se primjenjivati u svakoj prilici u posebno osjetljivim područjima poput automobilske industrije, zdravstva, zrakoplovstva te transporta. Ti okviri trebaju biti redovno ažurirani te, po potrebi, izmijenjeni kako bi obuhvatili najnovije napretke tehnologije.

AI je uvijek dio šireg tehničkog sustava i/ili softverske aplikacije i može biti primjenjivana na širokom spektru problema u svim industrijama. Kvaliteta, etičke implikacije i zakonodavni okvir primjene umjetne inteligencije moraju biti razmatrani u kontekstu njihove specifične primjene. Novi modeli poslovanja, koji nisu obuhvaćeni postojećim propisima, trebali bi se na temelju jasnih i transparentnih pravila klasificirati prema potencijalnom riziku. Potrebno je regulirati samo AI sustave visokog rizika.

Odluke koje donose AI sustavi podrazumijevaju određenu mjerljivu točnost, no one rijetko dosežu apsolutnu preciznost. Mjerilo kvalitete AI sustava bi trebala biti preciznost koju bi u istoj situaciji postigao ljudski operater.

Preporučujemo usvajanje AI pješčanika (eng. “AI sandboxes”). AI pješčanik je virtualno okruženje kojega svaka tvrtka, istraživač ili inovator osiguravaju za sebe na temelju jasnih smjernica s ciljem omogućavanja kreativnosti i fleksibilnosti. U pješčaniku je ograničena potencijalna šteta uzrokovana neprovjerenim AI algoritmima. Podržavamo jednostavniji (eng. “soft”) zakonodavni pristup AI pješčaniku, za kojega vjerujemo da će omogućiti niže troškove inoviranja te globalnu konkurentnost EU inovatora.

Nakon usvajanja zakonodavnog okvira bi tvrtke, posebno mala i srednja poduzeća trebaju imati jasne smjernice o primjeni novodonešenih propisa. Molimo donositelje zakonodavnih okvira da imaju na umu kako se svakom novom regulatornom opterećenju lakše i jeftinije prilagode velika poduzeća u odnosu na mala i srednja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 22:35