Upozorenje Moody'sa: London i Bruxelles do kraja godine će sklopiti ugovor o slobodnoj trgovini roba, ali neće se moći dogovoriti oko razmjene usluga

Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija će do kraja godine najvjerojatnije uspjeti sklopiti ugovor o slobodnoj trgovini, no on će, u načelu, biti ograničen samo na robnu razmjenu, dok se oko slobodne razmjene usluga London i Bruxelles najvjerojatnije neće uspjeti dogovoriti, upozorava se u novoj analizi Moody'sa, jedne od vodećih rejting-agencija u svijetu.
Zagovornici ostanka u Uniji i dalje ne odustaju i ne gube entuzijazam
 Tolga AKMEN / AFP

Robna razmjena u režimu slobodne trgovine znači da će se robe između Otoka i kontinenta moći slobodno kretati, uvoziti i izvoziti, bez carina i bez kvota. No, problem bi se, strahuju u Moody'su, mogao pojaviti u segmentu slobodne razmjene usluga, o čemu se dvije strane do kraja godine, kada ističe rok za redefiniranje odnosa Velike Britanije i smanjene EU, najvjerojatnije neće uspjeti usuglasiti.

- Prijelazno razdoblje, koje traje do kraja prosinca, najvjerojatnije će završiti labavijim vezama između Ujedinjenog Kraljevstva i EU, koje će strukturno oslabiti britansko gospodarstvo - ocijenio je Colin Ellis iz Moody'sa, inače autor Moody'sova izvješća o Velikoj Britaniji i njenom gospodarstvu nakon što napusti EU.

No, čak i slobodna robna razmjena između Otoka i kontinenta imat će negativne posljedice po britansko gospodarstvo, kažu u Moody'su, jednoj od najvećih bonitetnih kuća u svijetu.

Naime, okretanje Velike Britanije sebi značit će i odstupanje od dosadašnjih standarda EU, što će Ujedinjeno Kraljevstvo dodatno odmaknuti od kontinenta. Nadalje, Britanija će voditi zasebnu vanjskotrgovinsku politiku, što znači da će sklapati i trgovinske sporazume s trećim zemljama, među kojima će biti i one s kojima EU nema takve sporazume, a o čemu je Jutarnji već pisao.

U Moody'su stoga upozoravaju da će se razvod Britanije i Europe negativno odraziti na cijeli niz sektora britanske ekonomije. To bi se loše moglo odraziti i na kretanje britanskog rejtinga. U Moody'su ističu kako je i dalje u igri opcija da kraj godine Velika Britanija, koja iz EU izlazi 31. siječnja, i skraćena EU dočekaju bez ikakvog trgovinskog dogovora, no u Moody'su ipak ne smatraju da su velike šanse za takav razvoj događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2021 11:57