StoryEditor

Vijeće povjerenika traži 166,7 milijardi eura za 2021. godinu kako bi se sanirala ekonomska šteta izazvana pandemijom

Europska komisija predložila je 166,7 milijardi eura kao iznos godišnjeg proračuna Unije za 2021. godinu, a planiraju ga dodatno nadopuniti bespovratnim sredstvima u iznosu od 211 milijardi eura u sklopu Fonda za oporavak zvanog „EU za buduće generacije“.
Ilustracija
 Tom Dubravec / CROPIX

Tim će se sredstvima mobilizirati znatna ulaganja za amortizaciju ekonomske štete koju je Europi uzrokovala pandemija novog koronavirusa. Također, novac će se iskoristiti i za pokretanje održivog oporavka i zaštitu radnih mjesta građana EU, kako bi se postigla zelenija, digitalnija i otpornija Unija.

Kada bude donesen, bit će to prvi proračunski prijedlog u sklopu novog Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. godine, ali i prvi budžet kojeg je predložila nova šefica Komisije Ursula von der Leyen.

„U ovim izvanrednim vremenima mobilizirat ćemo neviđenu potporu. Godišnjim proračunom za 2021. godinu pomoći će se stotinama tisuća regija, ljudi i poduzeća da prevladaju krizu i postanu jači nego ikada prije.“ izjavio je povjerenik Johannes Hahn koji je u sklopu Komisije zadužen za proračun EU.

Nacrt proračuna za 2021. godinu temelji se na prijedlogu Europske komisije za novi Višegodišnji financijski okvir kojeg je von der Leyen predstavila Europskom parlamentu na plenarnoj sjednici 27. svibnja 2020. godine. Nakon što Parlament i Vijeće postignu dogovor o sedmogodišnjoj financijskoj konstrukciji najvećeg trgovinskog bloka na svijetu, Komisija će sukladno svojim ovlastima pismom izmjene prilagoditi prijedlog proračuna za 2021. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2020 02:12