Više od dva milijuna eura za lučke uprave iz INTERREG programa

Europski fond za regionalni razvoj odobrio je 2,2 milijuna eura lučkim upravama Rijeka, Zadar, Split, Ploče i Dubrovnik, unutar projekta "SUSPORT - Sustainable PORT's, u okviru prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske, priopćilo je u utorak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
Na slici: Terminal Brajdica u riječkoj luci
 Tea Cimas / CROPIX

Projekt se provodi u okviru programa INTERREG, u kojem uz vodećeg partnera odnosno Port Network Authority of the Eastern Adriatic Sea, sudjeluje još petnaest projektnih partnera od kojih osam iz Italije i sedam iz Hrvatske.

Sredstva su odobrena za razvojne projekte kojima će se povećati ekološka održivost i poboljšati energetska učinkovitost hrvatskih luka.

Za hrvatske partnere odobreno je ukupno 2,7 milijuna eura od čega je 2,2 milijuna eura namijenjeno lučkim upravama Rijeka, Zadar, Split, Ploče i Dubrovnik. Ukupni dio budžeta za svaku lučku upravu pojedinačno iznosi 440.000 eura od čega bespovratna EU sredstva 374.000 eura ili 85 posto vrijednosti projekta.

Lučka uprava Rijeka sredstva će utrošiti na projektiranje i nabavu opreme za unaprjeđenje električne rasvjete i uvođenje tehnologije LED rasvjete na javnim lučkim površinama koje koriste građani.

Lučka uprava Zadar uvest će u luci Gaženica instalirati fotonaponski sustav koji će se osigurati energiju za osvjetljenje luke i za solarni terminalni sustav za toplu vodu i grijanje. Cilj projekta je ušteda električne energije i razvoj Gaženice u „zelenu“ luku.

U Splitu će se omogućiti daljnje poboljšanje kvalitete lučke usluge i zaštita okoliša uz razmjenu primjera najbolje prakse, a u Pločama se očekuje poboljšanje energetske učinkovitosti lučkih operacija i kompetencija za upravljanje pomorskim i multimodalnim teretnim prometom na ekološki održiv način.

Lučka uprava Dubrovnik provedbom projekta omogućiti će uvođenje nove LED tehnologije za rasvjetu lučkog područja, čime će se osigurati značajna ušteda u potrošnji električne energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 03:13