Zbog koronavirusa manje bitni sastanci Vijeća se otkazuju ili odgađaju

Predsjednici Europskog vijeća i Komisije Charles Michel i Ursula von der Leyen te hrvatski premijer Andrej Plenković odlučili su u četvrtak da se zbog koronavirusa manje bitni i manje hitni sastanci u Vijeću EU-a trebaju otkazati ili odgoditi, a da se u nekim situacijama održe video-konferencije.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen
 Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

U priopćenju iz Vijeća EU-a kaže se da su se predsjednici Michel i von der Leyen te Plenković, premijer Hrvatske koja predsjedava Vijećem EU-a, složili da se sposobnost Unije da donosi odluke mora zadržati, ali da se rad institucija mora prilagoditi sadašnjoj situaciji kako bi se rizik od širenja koronovirusa sveo na minimum.

Stoga je odlučeno da se manje bitni i manje hitni sastanci Vijeća otkažu ili odgode, a u nekim slučajevima, umjesto dolaska na sastanak održat će se video konferencije. Tamo gdje je to potrebno i primjereno odluke će se moći donijeti kroz pisanu proceduru.

Na bitnijim sastancima koji će se održati, bit će poduzete mjere kako bi sudionici mogli biti sigurni.

Pet sastanaka predviđenih do kraja ovoga mjeseca smatraju se bitnima i održat će se.

Riječ je o sljedećim sastancima: u petak, 13. ožujka sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove; utorak 17. ožujka Sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove (Ecofin); ponedjeljak, 23. ožujka Vijeće za vanjske poslove; utorak, 24. ožujka Vijeće za Opće poslove i četvrtak i petak, 26. i 27. ožujka sastanak Europskog vijeća, to jest samit čelnika država članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:40