Zdravko Marić prvi ministar koji je predsjedao Vijećem EU

U Bruxellesu se danas održao prvi sastanak Vijeća Europske unije kojim je predsjedao neki hrvatski ministar.
Hrvatski ministar financija i potpredsjednik Vlade RH Zdravko Marić (na slici) prvi je ministar koji je u ime RH predsjedao Vijećem EU
 JOHN THYS / AFP

Čast je ovoga puta pripala potpredsjedniku Vlade RH i ministru financija Zdravku Mariću, koji je Hrvatsku predstavljao na sastanku Vijeća za ekonomiju i financije (ECOFIN).

- Dozvolite mi da prije svega izrazim svoje uzbuđenje i sreću, zato što je danas povijesni dan za Hrvatsku, a čast prvog predsjedanja sastankom pripala je upravo meni – izjavio je Marić na početku tiskovne konferencije na kojoj je s potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom predstavio zaključke sastanka ECOFIN-a. Vrijedi spomenuti da su povjerenik i ministar nosili kravate sa službenim logom hrvatskog predsjedanja EU.

Teme današnjeg sastanka, na kojem su sudjelovali ministara financija svih država članica EU, bile su investicijski plan Europskog zelenog sporazuma i digitalni porezi.

Ministri financija prvi put su službeno raspravljali o troškovima prijedloga Europske komisije, kojim bi Europa do 2050. godine trebala postati prvi klimatski neutralan kontinent.

Trošak ambicioznog plana kojeg je Ursula von der Leyen obećala na samome početku svog mandata procjenjuje se na bilijun (tisuću milijardi) eura u prvih deset godina, tako da države članice u što skorije vrijeme moraju postići dogovor kako će osigurati sredstva za investiciju koju su svi ministri financija na jučerašnjem sastanku procijenili neophodnom. Digitalni porez već je nekoliko mjeseci jedna od gorućih tema Vijeća EU. S obzirom na to da na razini toga tijela nije postignut konsenzus, o toj se temi posljednjih mjeseci raspravlja i u okviru Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) kako bi se pronašlo kompromisno rješenje koje je prihvatljivo većem broju država.

- Digitalizacija je fundamentalno promijenila način na koji kompanije danas posluju, pa i mi što prije moramo prilagoditi svoje regulative. To je globalni izazov koji traži globalno rješenje. Upravo zato je EU aktivno uključena u pregovore koji se vode na razini OECD-a – zaključio je Marić.

Vijeće je jučer iniciralo i proces naziva Europski semestar, u sklopu kojeg će se vršiti nadzor gospodarskih i fiskalnih politika svih država članica. Prema trenutnom rasporedu, Vijeće će preporuke i zaključke Semestra usvojiti na sastanku 18. veljače, dok će se sam proces finalizirati do početka srpnja 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2021 06:15