Europski ombudsman

Arvanitakis Marianni dobitnica nagrade za najbolju medicinsku praksu u pandemiji COVID-19

Tijekom pandemije je radila na najzahtjevnijim medicinskim zahvatima izlažući se riziku štiteći ne-kovidne i kronične bolesnike

Dodjela nagrade liječnica godine

 Jasna Karačić

U organizaciji Međunarodnog vijeća ombudsmana za pacijente – svjetske referentne mreže za zdravstvenu diplomaciju i Europske liječničke udruge, a pod visokim pokroviteljstvom Njegove ekscelencije Dionyssiosa Kalamvrezosa, abasadora Grčke, održana je svečana dodjela nagrade Europskog pravobranitelja za pacijente za najbolju medicinsku praksu u pandemiji COVID-19.

Dobitnica je, u konkurenciji 378 fakulteta, prof. dr. sc. Arvanitakis Marianni.

image

prof dr Arvanitakis Marianni

Jasna Karačić

Dr. Vincenzo Costigliola, predsjednik Europske medicinske udruge i Europske udruge za preventivnu, prediktivnu i personaliziranu medicinu istaknuo je kako smo svjedoci dramatične situacije u bolnicama i napora liječnika i medicinskih sestara da pacijentima pruže zdravstvenu skrb.

Svrha ove nagrade bila je odati priznanje liječnici koja je dala važan doprinos i uložila napore koji su utjecali na pozitivne promjene tijekom pandemije COVID 19. Željeli smo odati priznanje za borbe i postignuća tijekom borbe s pandemijom u ovim vremenima bez presedana, riskirajući svoje zdravlje kako bismo spasili živote i očuvali kvalitetu života pacijenata.

Izborna komisija imala je težak zadatak odabrati samo jednog pobjednika, ali prof. Marianna Arvanitakis bit će snažan glas za sve liječnice i liječnike.

Odanost je predanost obećanju, osobi ili misiji. To znači da osoba mora biti spremna žrtvovati se i održati predanost čak i ako su izazovi veliki, a sve to s izvanrednim aktivnostima. U ovoj teškoj i nepredvidivoj pandemiji, nastavila je raditi na najzahtjevnijim medicinskim zahvatima poput endoskopije, izlažući se riziku kada je većina liječnika odbila raditi na invazivnim zahvatima. Posebno je štitila ne-kovidne i kronične bolesnike.

Život i karijera doktorice Arvanitakis dokazali su da kada je netko nečemu odan, ljubavlju i entuzijazmom, predanošću i odanošću, u njenom slučaju medicini, i snažnom humanističkom željom da pomogne drugima, predmet predanosti postaje dio nečijeg sebe.

Jasna Karačić, voditeljica odjela za istraživanje zdravstvene diplomacije i pravobraniteljica za pacijente, istaknula je kako je za zdravstvenu politiku i diplomaciju važno slušati i izravno konzultirati liječnike koji rade u kliničkim sredinama jer je to jedini način da se stekne jasna slika stvarnog stanja u bolnicama. Kao dio zdravstvene diplomacije moramo prvo zaštititi liječnike da mogu zaštititi svoje pacijente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 23:24