Posljednji sati sage

Barnier; "Nije točno da pregovori napreduju. Ako se ne dogovorimo do srijede - gotovo je!"

U britanskom Donjem domu ponovno se razmatra zakon kojim se krši međunarodno pravo.
Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier
 John Thys

Presudni sati Brexita su pred nama. Glavni europski pregovarač Michel Barnier u ponedjeljak 7. prosinca odredio je da se pregovori o trgovinskom sporazumu s Velikom Britanijom neće održavati dulje od srijede.
U nedjelju navečer procurile su vijesti u krugovima EU da je došlo do značajnog napretka u pregovorima o ribarstvu. Vijest je to koju je odmah opovrgnuo Downing Street 10. U ponedjeljak ujutro Barnier je tijekom briefa s diplomatskim predstavnicima iz 27 država članica rekao da nije uopće došlo do napretka u pregovorima s Londonom tijekom vikenda, unatoč pritisku rokova. Prijelazno razdoblje tijekom kojeg je Velika Britanija još dio jedinstvenog tržišta EU istječe 31. prosinca. Ključna područja neslaganja ostaju ribarstvo, jamstva za pošteno tržišno natjecanje i rješavanje budućih sporova. U intervjuu za RTE Simon Coveney, irski ministar vanjskih poslova, izjavio je da ''ne može biti pretjerano optimističan'' jer je ''dogovor na 50:50". Na putu prema pregovorima u ponedjeljak ujutro u Bruxellesu, britanski pregovarač David Frost je na pitanje o napretku pregovora odgovorio da se na njima ''još teško radi''. Ali, više od toga je odbio komentirati.
Barnier i Frost napravili su pauzu u pregovorima u petak (4. prosinac) zbog nedostatka napretka. Britanski premijer Boris Johnson razgovarao je s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen u subotu te su lideri odlučili održati pregovore živima do posljednjeg trenutka i nastaviti sastanke pregovarača u Bruxellesu.

Ekonomski šok

No, dogovor se opet čini daleko. Iako ribarstvo predstavlja samo 0,1 posto britanskog BDP-a, ono je političko osjetljivo pitanje. Osnove ideje na kojima počiva Brexit bile su referendum i ''preuzimanje kontrole''. Ribarstvo je postalo simbol zadržavanja suvereniteta. S europske strane, Francuska je zaprijetila da će uložiti veto na mogući trgovinski sporazum ako se interesi njezinih ribara ne budu poštovali u dovoljnoj mjeri.
Britanska funta u ponedjeljak je oslabila za više od 1 posto prema euru i dolaru zbog nestabilnih pregovora. Dodatni ekonomski trošak Brexita bez sporazuma golem je prema Uredu za proračunsku odgovornost (Office for Budget Responsibility - OBR). Za 2021. BDP Britanije srušio bi se za dodatnih 2%, a Velika Britanija bori se s recesijom prouzročenom koronavirusom te bi se pridodalo 12 milijardi funti računu javnog zaduženja za 2021. godinu u vrijeme kad se riznica već bori s troškovima pandemije. Britanskim poduzetnicima koji su se spremali za scenarij Brexita sa sporazumom ili bez njega, više bi odgovaralo da dođe do dogovora. No, u sljedećih nekoliko tjedana očekuju se značajni poremećaji. Ono što najviše muči poduzetnike je pitanje hoće li imati vremena implementirati ono što će se dogovoriti u Bruxellesu. Stvar je u malim administrativnim detaljima, poput: koje deklaracije će morati stavljati na svoje proizvode ako ih izvoze u Sjevernu Irsku ili u EU. Proteklog tjedna bageri su počeli izravnavati teren u okolici neiskorištene zračne luke u Kentu kako bi se sagradio parking za gotovo 2000 kamiona.

Gornji dom odbacio

Istovremeno, u britanskom Donjem domu u utorak ministri glasaju za to da se ponovno uvrste kontroverzne klauzule Zakona o unutarnjem tržištu te time prijeđu preko dijelova sporazuma o povlačenju koji je sklopljen protekle godine s EU. Klauzule koje bi kršile međunarodno pravo odbacio je već Gornji Dom. Britanski ministar zadužen za Brexit, Michael Gove, također je u ponedjeljak stigao u Bruxelles kako bi se sastao sa svojim kolegom iz EU Marošem Šefčovičem, supredsjedateljem Zajedničkog odbora, tijela osnovanog za nadzor provedbe sporazuma o povlačenju. Pretpostavlja se da će se ponovno otvoriti pitanje reguliranja granice u Sjevernoj Irskoj koja se britanskim zakonom tržištu dovodi u rizik.
Kontroverzni zakon nije jedini koji dovodi do podjela unutar Parlamenta. Iako je vođa laburista Keir Starmer voljan podržati dogovor, veliki je broj oporbenjaka koji tvrde da ne mogu glasati za dogovor s EU prije nego što ga pročitaju.
U nekom razdoblju u sljedećih 48 sati pregovori će morati stati. Britanski premijer mora donijeti presudnu odluku o tome hoće li se udaljiti ili ne iz pregovora. Udaljavanjem iz pregovora bez sporazuma postat će meta oporbenjaka. Ako se nastavi usklađivati s pravilima EU, izazvat će bijesne reakcije svojih pristaša. Budući da bi 2021. trebala biti važna godina za britansku ulogu na svjetskoj sceni kad predsjeda G7 i domaćin je klimatskog summita Cop26, sporazum bi pomogao da se Velika Britanija oslobodi reputacije nepouzdanog pregovaračkog partnera.
Odluke se više ne mogu odgađati jer čelnici EU žele zaključiti dogovor prije sastanka Europskog vijeća koji počinje u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:17