Obrisi nove vlade

Bivši ministar financija Florin Cîțu najizgledniji novi premijer Rumunjske

Predsjednik Klaus Iohannis bi mu mandat za sastavljanje vlade mogao dati već danas
Nekadašnji bankar ING-a Florin Cîțu, u Rumunjskoj je služio i kao senator te ministar financija
 Daniel Mihailescu

Naziru se prvi obrisi nove rumunjske vlade na čije bi čelo, po svemu sudeći, mogao zasjesti dosadašnji ministar financija Florin Cîțu. Tri stranke desnoga centra krajem prošloga tjedna potpisale su koalicijski sporazum kako bi blokirale opozicijskoj socijaldemokratskoj stranci PSD, relativnom pobjedniku parlamentarnih izbora 6. prosinca, dolazak na vlast.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, demokršćanin, priznao je kako preferira vladu na čijem će čelu biti svjetonazorski mu bliži liberali, a mandat za sastavljanje vlade bi Cîțuu trebao dati danas, nakon posljednjeg kruga konzultacija s parlamentarnim strankama.

Stranke desnoga centra, PNL, USR-PLUS i manjinska stranka UDMR zajedno imaju 244 zastupnička mjesta u novom sazivu parlamenta, što je 11 više od minimuma potrebnog za parlamentarnu većinu.

„Želio bih se zahvaliti vladajućoj većini na povjerenju kojeg su mi podarili” poručio je Cîțu, najavivši da će tijekom narednih dana finalizirati program svoje nove vlade.

Osim što je proteklih godinu dana služio kao rumunjski ministar financija u vladi Ludovica Orbana, Florin Cîțu u svom životopisu ima još nekoliko postignuća koje bi mu mogle koristiti na čelu buduće krizne vlade. Naime, nakon studija u Sjedinjenim Američkim Državama, zaposlio se kao bankar u rumunjskoj podružnici nizozemske banke ING, a od 2016. godine je služio kao senator u parlamentu. Rumunjski ga stručnjaci smatraju sjajnim tehnokratom kojem nedostaje političkog iskustva.

„Rumunjska će dobiti stabilnu i dugoročnu vladu koja će se prvenstveno fokusirati na interes građana.” najavio je Cîțu, izrazivši nadu kako će parlament po hitnom postupku potvrditi njegovu vladu i novi proračun kako bi što prije počeli rješavati izazove koji će ga dočekati po dolasku na čelo države. Na vrhu ljestvice prioriteta nalazi se i kampanja za masovno cijepljenje protiv Covida-19 te sanacija gospodarske štete koju je izazvala kriza uzrokovana pandemijom.

Podsjetimo, na izborima 6. prosinca liberali su osvojili tek drugo mjesto s 25 posto glasova, dok su relativni pobjednici s 29 posto bili rumunjski socijaldemokrati. Naime, građani su stranke desnoga centra kaznili zbog lošeg odgovora na pandemiju Covida-19 koji je samo u Rumunjskoj odnio više od 14.000 života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:32