Sljedeći tjedan u EU

Borba protiv Covida-19 te budući odnosi s Rusijom i SAD-om glavni fokus EU ovoga tjedna

Početkom tjedna se održava fizički sastanak Vijeća za vanjske poslove na kojem će se odlučiti o uvođenju novih sankcija Moskvi
EU želi Rusiji uvesti nove sankcije jer uhićenje Putinova kritičara Alekseja Navaljnog drži politički motiviranim pitanjem
 Yves Herman

Sljedeći tjedan čelnici država članica Europske unije održat će virtualni summit o epidemiološkoj situaciji te o sigurnosnim i obrambenim pitanjima, dok će ministri vanjskih poslova raspravljati o uvođenju novih sankcija protiv Rusije zbog slučaja Navaljni. Čelnici 27 država članica održat će sljedeći tjedan dva virtualna sastanka na vrhu; prvi je predviđen u četvrtak popodne, kada će razgovarati o epidemiološkoj situaciji i koordinaciji borbe protiv covida-19, što će biti njihov deseti sastanak na tu temu. U petak se održava novi sastanak posvećen sigurnosnim i obrambenim pitanjima te odnosima s južnim susjedstvom.
Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak se fizički sastaju u Bruxellesu, a jedna od glavnih tema je strateška rasprava o odnosima s Rusijom i mogućnost novih sankcija zbog slučaja Navaljni.
Očekuje se da će ministri vanjskih poslova zatražiti od Europske službe za vanjsko djelovanje da pripremi popis osoba i organizacija kojima bi se zabranio ulazak u EU i zamrznula imovina.
Sankcije bi trebale stupiti na snagu u sljedećih nekoliko tjedana, prije redovitog samita EU-a u ožujku.
Europska unija je već uvela sankcije Rusiji zbog aneksije Krima 2014.
Prošle godine uveo je zabranu putovanja i zamrznuo imovinu šestorici ruskih dužnosnika bliskih Putinu zbog trovanja ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog u kolovozu.
Nove sankcije predstavljaju odgovor na presudu Navaljnom, koju EU drži politički motiviranom, te na sprječavanje mirnih prosvjeda zbog te presude diljem Rusije.
Ministri će imati i video-sastanak s novim američkim državnim tajnikom Antonyem Blinkenom o jačanju suradnje između Europske unije i SAD-a o ključnim globalnim vanjskopolitičkim i sigurnosnim pitanjima.
U utorak će putem video-veze razgovarati ministri za europske poslove.
Na dnevnom redu su pripreme za samit te Konferencija o budućnosti Europe, koja je trebala početi još u svibnju prošle godine.
Do toga nije došlo zbog pandemije koronavirusa, ali i zbog nemogućnosti dogovora između institucija Europske unije tko će voditi tu Konferenciju.
Sada se došlo blizu kompromisa po kojem bi Konferenciju zajednički trebali voditi predsjednik Europskog parlamenta, Komisije i predsjedatelj Vijeća EU-a.
Europski parlament i portugalsko predsjedništvo u ponedjeljak organiziraju interparlamentarnu konferenciju na temu oporavka od pandemije koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2021 12:39