Finale troboja

CDU bira nasljednicu Merkel; tko god je naslijedi, neće imati dovoljnu podršku za kancelara

Pokrajinski premijer Armin Laschet, konzervativni lobist Friedrich Merz i bivši ministar Norbert Roettgen imaju najviše šanse
Njemačka kancelarka Angela Merkel
 John Macdougall

Njemačka vladajuća Kršćansko-demokratska unija (CDU) našla se nekoliko dana uoči izbora novog vodstva u neobičnoj situaciji: najpopularnija i u stranci i u narodu je osoba koja se nije kandidirala, a za one koji jesu, kako se čini, malo je koga briga.
Angela Merkel je prije dvije godine objavila da će se povući nakon četvrtog mandata na čelu njemačke vlade, koji istječe krajem rujna kad će se održati opći izbori. Merkel je bila prisiljena najaviti ostavku kako bi zaustavila razdor u stranci oko njezine odluke da primi u zemlju milijun sirijskih izbjeglica u jesen 2015. i tako otvori bokove jakom usponu desnog AfD-a. U subotu 16. siječnja 1001 izaslanik CDU na dvodnevnom će virtualnom kongresu stranke digitalno birati novog predsjednika između tri kandidata, a potom će svoj izbor potvrditi poštom.

Koalicijski partner


Nakon 15 godina na čelu njemačke vlade Angela Merkel uživa iznimnu popularnost. Pandemija koronavirusa djelovala je tako da Merkel na kraju svog mandata djeluje nezamjenjivo, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung, a to jako otežava potragu za alternativom. Potencijalnom nasljedniku to jako otežava stvar, piše FAZ. Od trojice kandidata - premijera Sjeverne Rajne-Vestfalije Armina Lascheta, konzervativnog lobista Friedricha Merza, koji trenutačno nema političku funkciju osim one počasnog potpredsjednika Ekonomskog vijeća CDU, te bivšeg ministra ekologije i šefa Odbora za vanjske poslove Bundestaga Norberta Röttgena - prema posljednjoj Spiegelovoj anketi među pristašama CDU najpopularniji je Friedrich Merz s 41 posto glasova, Laschet bi dobio samo 11 posto, a Norbert Röttgen 31 posto. Konzervativni Merz još bolje prolazi među biračima liberala (FDP - 59 posto) i krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD - 57 posto). Birači sadašnjeg koalicijskog partnera, Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), te Zelenih radije bi na čelu vidjeli Norberta Röttgena: njega preferira 38 posto socijaldemokratskih birača i 57 posto birača Zelenih, stranke u usponu o kojoj se govori kao o vjerojatnoj članici buduće vlade nakon izbora 26. rujna.
Za Armina Lascheta, koji se predstavlja kao kandidat koji će voditi umjerenu politiku najsličniju onoj oprezne kancelarke Merkel koja je CDU dovela u sam centar, glasalo bi samo 13 posto birača CDU. No, razlike među kandidatima su premale, nema žestokih rasprava niti je jasno pred kakvom se doista alternativom nalaze delegati izbornog kongresa CDU.

image
Kolaž (s lijeva na desno); Norbert Roettgen, Friedrich Merz and Armin Laschet
John Macdougall

Prvi pokušaj

Prvi pokušaj izbora nasljednice Angele Merkel, kad je za predsjednicu stranke izabrana Annegret Kramp-Karrenbauer, završio je neuspjehom: ministrica obrane imala je jasnu podršku Angele Merkel, koja ju je pripremala za svoju nasljednicu, ali nije se uspjela nametnuti autoritetom. I ona je bila prisiljena na povlačenje lani u veljači, nakon što je CDU u Tiringiji glasao zajedno s AfD-om. Objavljujući vodstvu stranke da se povlači, poručila je da budući predsjednik stranke mora istodobno biti kandidat za kancelara. No, čini se da to sad neće biti slučaj. Kako sada stvari stoje, niti jedan od kandidata za predsjednika CDU - Laschet, Merz ili Röttgen - nema potencijala i za kancelarsku kandidaturu. Naime, niti jedan od njih nema dovoljnu podršku ni u stranci, ni u anketama da bi postao novi kancelar, piše FAZ. Na pitanje koga bi željeli za kancelara, najviše birača koalicije CDU-CSU na tome mjestu vidi bavarskog premijera Markusa Södera, predsjednika manjeg koalicijskog partnera CSU. Čak 54 posto njih je za Södera - od tri kandidata, Merz je najpopularniji s 21 posto, na drugome je mjestu Röttgen s 11 posto a na trećem Laschet. Preskromno za političara koji bi trebao naslijediti Angelu Merkel.
U tako nejasnoj situaciji odluka bi mogla ovisiti o ženama. O vodstvu CDU mogao bi odlučiti ženski faktor, piše Die Welt.
Unutar stranke mjesecima se raspravljalo o tome trebaju li žene na svim razinama u stranci imati paritet, no pandemija je nekoliko puta spriječila održavanje stranačke konferencije koja bi raspravila o tome. Žene strahuju za svoje pozicije nakon odlaska Angele Merkel i Annegret Kramp-Karrenbauer. Od 1001 kandidata na kongresu, 300 je članica stranke.

Udruga mladeži

Krajem prošlog tjedna vodstvo Ženske unije poslalo je preporuku da se glasa za Lascheta ili Röttgena. No Merz je, nasuprot tome, dobio podršku Junge Union, udruge mladeži CDU čije je članstvo konzervativnije od prosjeka stranke.
Mnogi se boje da bi stranački izbori mogli dodatno oslabiti CDU u neizvjesnim vremenima odlaska Angele Merkel. Ta zabrinutost da CDU ne pukne pod teretom unutarstranačkih borbi nosi glasove Arminu Laschetu. Šef Zastupničkog kluba CDU u Brandenburgu, Jan Redmann, izjasnio se za Lascheta, umjerenog premijera najmnogoljudnije savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije. "Stvar je u odabiru dobrog kapetana koji će držati ekipu na okupu", poručio je Redmann.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2021 07:51