Neuspjeh summita

Čelnici europskih zemalja ujedinjeni, a Johnson Britance priprema za "tvrdi" Brexit

Britanski premijer je upravo ovaj summit postavio kao zadnji rok za postizanje sporazuma s Bruxellesom
Britain's Prime Minister Boris Johnson wearing a face mask or covering due to the COVID-19 pandemic, waves as he leaves number 10 Downing Street in central London on October 14, 2020, to take part in the Prime Minister Question (PMQs) session in the House of Commons. (Photo by Tolga AKMEN/AFP)
 Tolga Akmen

Lideri Europske unije na jučer završenom summitu u Bruxellesu poručili su britanskom premijeru Borisu Johnsonu da su ujedinjeni u stavu i da ne žele po svaku cijenu bilo kakav sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom nakon isteka prijelaznog razdoblja. Ultimatum koji je Johnson postavio nisu shvatili ozbiljno, a neki od njih, poput francuskog predsjednika Emanuela Macrona, čak su poručili da njihov posao nije da učine Johnsona sretnim. On je to rekao referirajući se na izjavu britanskog premijera koji je izrazio nezadovoljstvom ishodom summita EU.
Rješavanje sporova
Johnson je upravo ovaj summit postavio kao zadnji rok za postizanje sporazuma ili će Britanci napustiti pregovore o odnosima nakon Brexita. Kako su lideri EU ostali pri stavu da neće biti popuštanja oko ključnih točaka, kao što su ribolov, jednaki uvjeti za državne potpore i ovlasti za rješavanje sporova, Johnson je izrazio nezadovoljstvo, ali nije rekao da će napustiti pregovore.
Mnogi lideri su rekli da će nova runda pregovora sljedeći tjedan biti zadnja šansa, a neki i dalje vjeruju da će se dogovor tražiti sve do kraja ove godine.
- Mi smo potpuno ujedinjeni, krajnje odlučni raditi kako bismo učinili dogovor mogućim, ali ne po svaku cijenu. Spremni smo pregovarati, nastaviti pregovore i vjerujem da je moguće postići napredak ubuduće -rekao je nakon summita predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. On je dodao kako su integritet jedinstvenog tržišta i mirovni sporazum za Irsku ključni za EU.
Prilično oštar prema Britancima bio je francuski predsjednik Emanuel Macron upozorivši da će najveću cijenu u slučaju neuspjeha platiti upravo Velika Britanija. Prema njemu, UK će samo zbog nemogućnosti pristupa europskom energetskom tržištu izgubiti više od milijardu eura godišnje.
Carine na uvoz
- Ujedinjena Kraljevina napušta Europsku uniju, a ne mi, pa joj i treba sporazum više nego nama - rekao je Macron i dodao da nikako ne može prihvatiti uvjete koji će biti štetni ne samo za francuske nego i za europske ribare. Britanci su tražili pristup tržištu za prodaju ribe EU, ali je EU tražila da u tom slučaju ribari iz EU imaju pravo loviti i u britanskim vodama.
Nešto umjereniji bio je nizozemski premijer Marc Rute, ne dovodeći u pitanje jedinstvo EU i punu potporu Michaelu Barnieru, glavnom pregovaraču EU s Velikom Britanijom. Rutte je rekao da računa na "kreativnost" Barniera i misli da i dalje ima prostora za napredak u pregovorima.
Tradicionalno umjerena je bila i njemačka kancelarka Angela Merkel, čija država i predsjedava Europskom unijom. Ona je izrazila nadu da će britanski premijer Boris Johnson nastaviti biti konstruktivan u pregovorima i da je dogovor i dalje moguć.
- Sve dok ne budemo imali dogovor, moramo razmotriti opcije kako će stvari ići bez sporazuma. I dalje mislim da je bolje imati sporazum, ali ne po svaku cijenu - rekla je Merkel.
Iako se očekuje nastavak pregovora, i jedna i druga strana se spremaju za trgovinske odnose bez sporazuma. To je bilo očito nakon ovog summita EU u Bruxellesu.
Prijelazno razdoblje u kojem UK nije članica, ali se trgovina i kretanje radnika, roba, usluga i ljudi odvija kao da je i dalje članica, istječe krajem ove godine. To znači da će budući odnosi od 1. siječnja 2021. biti uređeni ili sporazumom ili u okvirima pravila Svjetske trgovinske organizacije, znači kao s bilo kojom drugom državom u svijetu. Uvodit će se carine na uvoz robe što će dovesti do porasta cijena i to nije jedina komplikacija koja će se pojaviti u budućim odnosima EU i UK nakon pola stoljeća života u zajedničkoj Uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2020 18:35