Dobro upućen izvor

Članice EU prvu tranšu Moderninog cjepiva mogu očekivati već sljedećeg tjedna?

Tijekom narednih mjeseci će se Europljanima osigurati 80 milijuna doza, a prva pošiljka bi ugovorno trebala doći u prvom kvartalu 2021.
Ilustracija; cjepivo američke kompanije Moderna
 Joel Saget

„Prve doze Modernina cjepiva državama članicama dostavit će se već sljedećeg tjedna” potvrdio je Euractivu dobro upućeni izvor koji je želio ostati anoniman.

Podsjetimo, Europska agencija za lijekove (EMA) 6. siječnja je odobrila cjepivo američke biotehnološke kompanije Moderna, a samo nekoliko sati kasnije, Europska komisija autorizirala je kupovinu njihove prve tranše.

„Tijekom narednih će se mjeseci Europljanima osigurati 80 milijuna doza. Do rujna 2021. planiramo ubrzati tempo nabave, a trenutno se raspravlja i o dodatnim dozama cjepiva protiv Covida-19” kazao je izvor za Euractiv.

Modernina će pošiljka, tako, nadopuniti već postojeću tranšu od 300 milijuna doza Pfizerova cjepiva, kojeg je EU odobrila za upotrebu još 21. prosinca 2020. godine. Prema informacijama dobro upućenog izvora, odobrenje Moderninog cjepiva „zapelo” je zbog administrativnih izazova između EU i američke kompanije, zato što je tvrtka, navodno, od europskih zemalja članica tražila dodatne garancije.

Unatoč tome što Europska komisija još uvijek nije službeno potvrdila kada možemo očekivati početak distribucije Modernina cjepiva, prema kupovnom ugovoru, prva bi pošiljka trebala stići tijekom prvog kvartala 2021. godine.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn svojim je građanima najavio kako bi u prvom kvartalu njima trebalo pristići 2 milijuna doza, a do kraja godine očekuju 50 milijuna doza Modernina cjepiva.

Istovremeno, između članica počinju rasti tenzije oko nabave nove tranše Pfizerova cjepiva.

„Sve podsjeća na divlji plac” tvrdi izvor za Euractiv.

Naime, Europska komisija želi osigurati pravednu distribuciju cjepiva između članica, koja bi odgovarala broju stanovnika. No, države članice, koje imaju posljednju riječ pri nabavi cjepiva, traže još veću pošiljku nove tranše, a kao argument navode i činjenicu da se s prvom tranšom kasnilo u dostavi.

Prema trenutnim informacijama, Modernino cjepivo će se na tržištu naći po cijeni od 14,7 eura po dozi, dok je Pfizerovo nešto jeftinije, 12,06 eura. Daleko najpristupačnije cjepivo bit će ono koje je proizvela britanska kompanija AstraZeneca; 1,79 eura po dozi.

Iako je AstraZeneca već dobila zeleno svjetlo za primjenu u Ujedinjenoj Kraljevini, EMA je najavila kako nije izgledno da će to cjepivo dobiti „zeleno svjetlo” za tržište EU prije konca siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. siječanj 2021 10:02