Nestale informacije

Članice NATO-a dogovorile su fond od milijardu eura za nove tehnologije

U Hrvatskoj se, u međuvremenu, raspravlja o umirovljenju časnika, a MORH o fondu i Umjetnoj inteligenciji ni slova
Američki ministar obrane Lloyd Austin i francuska ministrica Florence Parly
 Pascal Rossignol

Na ovotjednom sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, ministri su postavili temelje za NATO summit u Madridu sljedećeg lipnja i donijeli odluke koje će ojačati našu kolektivnu sigurnost i održati tehnološku prednost NATO-a.

NATO Fond za inovacije, više ovdje i ovdje. Hrvatska nije među 17 zemalja koje su preuzele vodeću ulogu.

Ministri obrane iz 17 članica NATO-a dogovorili su se u petak da će do lipnja iduće godine osnovati fond za razvoj novih tehnologija. S najmanje milijardu eura, Inovacijski fond će ulagati u tehnologije koje bi se mogle koristiti u obrani i sigurnosti.

"Zajednički ćemo pružati sigurnost našim narodima u svijetu koji se ubrzano mijenja", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon dvodnevnog ministarskog sastanka u Bruxellesu. Primjer takve tehnologije je hipersonična propulzija, koju također razvijaju Kina i Rusija te autonomni zrakoplov i drugi robotski sustavi.

Ministri su ranije ovaj tjedan dogovorili novi plan za obranu protiv različitih vrsta napada Rusije, koja je u petak ocijenila da to pokazuje kako je bila u pravu kada je prekinula kontakte s NATO-om. Rusija je prije nekoliko dana zatvorila svoju misiju pri NATO-u i misiju NATO-a u Moskvi pošto je Savez protjerao devetero Rusa osumnjičenih za špijunažu.

"Pod ovim okolnostima nema potrebe za dijalogom, što je još jednom potvrdilo (usvajanje) takvoga koncepta", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Rusija nikada nije imala iluzija o NATO-u. Znamo karakter toga saveza...On nije stvoren radi mira, nego rati sukobljavanja".

Ministri obrane članica NATO-a dogovorili su i novu strategiju za Umjetnu inteligenciju. Više o tome ovdje i ovdje.

Dok se na razini Sjevernoatlantskog saveza vode razgovori o tako važnim temama, u Hrvatskoj se predsjednik i ministar obrane bave pitanjem umirovljenja časnika.

Priopćenje MORH-a o sastanku ne govori ništa o ova dva ključna dokumenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:58