48 ključna sata

Dogovor o Brexitu na velikoj prekretnici; Barnier Londonu dao ultimatum

Ursula von der Leyen rekla je da je EU voljna biti ‘‘kreativna", ali je priznala da ne može reći ‘‘hoće li biti sporazuma"
Glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier
 Tolga Akmen

Ako se u roku od sljedećih 48 sati ne postigne kompromis, EU će se povući iz trgovinskih pregovora o Brexitu. Upozorio je time oštro glavni pregovarač EU Michel Barnier svog britanskog kolegu Davida Frosta uoči pregovora koji će se ovog vikenda održati u Londonu.
Ultimatum Barniera stavio je pritisak na već nestabilne odnose dviju strana. U utorak 24. studenog je Barnier Frostu putem videokonferencije izjavio da su daljnji pregovori besmisleni ako Velika Britanije ne bude htjela postići kompromis oko neriješenih pitanja. Preostaje samo 35 dana do kraja prijelaznog razdoblja i Bruxelles se nada kako će pritisnuti britanskog premijera Borisa Johnsona i Frosta na rješavanje preostalih pitanja. No, ultimatum bi mogao ohrabriti tvrde torijevce koji i dalje podržavaju premijerove riječi da je ''nikakav dogovor bolji od lošeg dogovora''.

Integritet tržišta

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u srijedu da je EU voljna biti ''kreativna'' u postizanju dogovora s Velikom Britanija, ali je priznala da ne može reći ''hoće li do sporazuma na kraju doći''. ''Učinit ćemo sve što je u našoj moći da postignemo sporazum.
"Spremni smo biti kreativni, ali nismo spremni dovesti u pitanje integritet jedinstvenog tržišta, glavnu zaštitu europskog prosperiteta i bogatstva'', izjavila je von der Leyen.
Rekla je da su zakonski tekstovi o koordinaciji pravosuđa, socijalne sigurnosti, trgovini i uslugama gotovo finalizirani. Ali i dalje otvorena tri pitanja ''mogu napraviti razliku između dogovora i nikakvog dogovora''. A te tri glavne točke spoticanja i dalje ostaju: ribarstvo, državne potpore i upravljanje sporazumom nakon 31. prosinca kada Ujedinjeno Kraljevstvo prestaje biti dio europske carinske unije.
U pitanje svog integriteta ne želi zadirati ni britanska strana. Zato je vječno otvoren problem oko ribarskih kvota. Von der Leyen je izjavila da je ribarskim zajednicama iz godine u godinu potrebna ''predvidljivost'' zbog pristupa britanskim vodama jer Downing Street želi na godišnjoj razini pregovarati o ulovu britanskim morima s mogućnošću blokiranja pristupa.U međuvremenu Ured za proračunsku odgovornost (OBR) rekao je da bi Brexit bez sporazuma mogao smanjiti BDP za 2 posto sljedeće godine povrh ekonomskog utjecaja virusa. To bi rezultiralo s više od 300.000 gubitaka radnih mjesta u godinu dana (0,9 posto) povrh gotovo još milijun ljudi za koje se očekuje da će biti nezaposleni zbog pandemije, piše Times.
U krizi je financijski sektor koji je bio izostavljen iz trgovinskih pregovora. David Schwimmer, izvršni direktor londonske burze (London Stock Exchange Group), za FT je izjavio da se europski financijski sektor nalazi na ''vrhuncu nesigurnosti'' dok regulatori i banke nastoje spriječiti najoštriji učinak Brexita. EU je odbila prijedloge Ujedinjenog Kraljevstva za uključivanje detaljnog poglavlja o financijskim uslugama, koje pokriva pitanja poput regulatorne suradnje, u bilo koji trgovinski sporazum, tvrdeći da bi se to moglo pretvoriti u britanski pokušaj zadržavanja pristupa tržištu na mala vrata.
Vrhunac nesigurnosti
Zbog zabrinutosti da će Britanija tražiti načine da sačuva blagodati jedinstvenog tržišta, EU je inzistirala da se budući odnosi temelje na pravima pristupa tržištu, poznatim kao odluke o ekvivalenciji, koje bi svaka strana dodijelila jednostrano.
To je sustav koji blok koristi s drugim financijskim središtima poput New Yorka i Singapura. Ali Bruxelles još nije javio koju odluku o ekvivalentnosti London može očekivati. To je ujedno i politički povezano pitanje koje ne planira riješiti dok je sudbina osjetljivih sektora EU poput ribarstva i dalje neizvjesna. EU je također više puta upozoravala na poteškoće u procjeni ekvivalencije Ujedinjenog Kraljevstva s obzirom na dinamičnu situaciju koju je stvorio Brexit, u kojoj je Britanija jasno stavila do znanja da je cilj napuštanja EU oslobađanje od europskih pravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:58