Inicijativa Atene

Europa podijeljena oko ideje uvođenja ‘covid-putovnica‘; "Još nije sazrijelo vrijeme za tu temu"

Dok turističke zemlje inzistiraju na povratku na "staro normalno", dužnosnici EU tvrde da se prvo treba fokusirati na cijepljenje
Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis vrši pritisak na Komisiju da se što prije uvedu ”covid putovnice” kako bi se rehabilitirao turizam
 Carlos Costa/AFP

- Još uvijek je prerano za raspravu o 'covid putovnicama'. Okolnosti će se promijeniti u onome trenutku kada cjepivo bude distribuirano dovoljnom broju građana EU – poručio je ove nedjelje francuski ministar vanjskih i europskih poslova Clement Beaune, čime se Francuska pridružila poduljem popisu europskih zemalja koje se trenutno protive prijedlogu grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, među kojima se našla i Republika Hrvatska.

Podsjetimo, predsjednik grčke vlade prije nekoliko je dana Europskoj komisiji uputio javni apel za uvođenje tzv. 'covid putovnica' kojima bi se cijepljenim građanima promptno dozvolilo slobodno kretanje Europskom unijom. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen njegov je prijedlog nazvala „medicinskom nuždom”, dok je protiv ideje javno istupio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel poručivši putem nizozemskih medija kako bi se EU u ovome trenutku više trebala fokusirati na strategiju cijepljenja građana.

Michel je istaknuo i kako u ovome trenutku još uvijek nemamo dovoljno informacija o transmisiji virusa nakon cjepiva, zbog čega je nemoguće procijeniti koliko smo udaljeni od povratka na 'staro normalno'. Iako njegov stav službeno dijeli i Svjetska zdravstvena organizacija, iz čijeg sjedišta poručuju kako cjepivo i dalje mora ići 'rame uz rame' s ostalim epidemiološkim mjerama, Mitsotakisovu inicijativu pozdravile su Danska, Španjolska, Belgija, Poljska, Estonija i Cipar, čije vlade su i same počele tražiti putokaz prema što skorijem popuštanju strogih epidemioloških mjera.

Poljska je ovoga četvrtka postala prva zemlja EU koja je svojim građanima najavila uvođenje QR koda kako bi Poljacima koji su primili drugu dozu cjepiva omogućili uživanje 'prava cijepljenih ljudi'. Danska je, s druge strane, na krilima jednog od najvećih postotaka procijepljenih građana u EU, među prvima počela razvijati i vlastitu digitalnu 'covid putovnicu'. Inicijativa bi svjetlo dana trebala ugledati već početkom 2021., a dansko Ministarstvo zdravstva upozorava da će se ista potvrda po ulasku u zemlju tražiti i od ostalih građana EU. Estonija je pak u listopadu 2020. potpisala sporazum sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom za testiranje informacija o cijepljenim građanima, a donedavni premijer Juri Ratas pružio je ruku projektne suradnje i susjednoj Finskoj.

Zanimljivo, Španjolska je predložila uvođenje „obrnute covid putovnice”, tj registracije građana koji odbijaju cjepivo, kako bi države članice njima mogle otežati slobodno putovanje Unijom.

Prema informacijama koje je Jutarnji list dobio iz hrvatskog Ministarstva turizma, naša se vlada službeno protivi prijedlogu grčkih kolega, te priprema inicijativu „Stay Safe in Croatia” kojom će se turistima omogućiti pristup svim informacijama o pandemiji.

Osim zabrinutosti oko moguće diskriminacije građana koji još nisu dočekali svoj red na cjepivo, nekolicina europskih dužnosnika ukazala je i na etičku dimenziju cijele problematike. Naime, oni smatraju kako bi ta mjera mogla imati negativni učinak na zaštitu osobnih podataka građana, na čijem je unaprjeđivanju EU godinama neumorno radila.

O svim će se aspektima problematike raspravljati na ovotjednom video summitu Europskoga vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:20