Žele dijalog

Europarlamentarci zovu Janeza Janšu na raspravu o stanju medija u Sloveniji

Janša se u domovini susreće s optužbama novinara da zastrašivanjem pokušava ugušiti kritike na račun svoje vlade
Slovenija 1. srpnja preuzima kormilo nad EU, pa zastupnici žele spriječiti narušavanje pravnog poretka Unije
 Johanna Geron/AFP

Nizozemska zastupnica u Europskom parlamentu Sophie In 't Veld (Obnovimo Europu), koja vodi skupinu za praćenje demokracije, pozvala je slovenskog premijera Janeza Janšu da idući mjesec sa svojim suradnicima i novinarima sudjeluje u raspravi o stanju medija u Sloveniji.
Janša se u domovini susreće s optužbama novinara da kampanjom zastrašivanja preko sebi bliskih medija pokušava ugušiti kritike na račun svoje vlade te preuzeti javne medijske kuće poput Slovenske televizije i novinske agencije STA.
Na Janšin tweet da su nedavne objave u bruxelleskom portalu o atmosferi straha i samocenzuri među nezavisnim novinarima u Sloveniji bile naručene laži koje plasira slovenska ekstremna ljevica, a članak novinarke Lili Bayer pristran, prošli je tjedan reagirala Europska komisija izjavom da su govor mržnje, prijetnje i osobni napadi na novinare neprihvatljivi.
U Europskom parlamentu, u okviru Odbora za pravne poslove (LIBE) koji se bavi vladavinom prava i temeljnim slobodama, vodi istraživačku skupinu za demokraciju i medije, nastalu nakon ubojstava malteške novinarke Daphne Caruana Galizia i slovačkog novinara Jana Kuciaka. Vodeći političari ne bi smjeli svojim izjavama poticati mržnju i nasilje, rekla je In 't Veld za Slovensku televiziju. Zato na raspravu o stanju i slobodi medija u Sloveniji idući mjesec poziva Janšu i njegove suradnike u vladi, ali i slovenske novinare.
Razgovori na tu temu već su pred njezinim odborom održani u vezi medijskog stanja s Maltom, Slovačkom, Bugarskom, Belgijom i drugim članicama Europske unije.
- Ne zanimaju nas oznake desnica i ljevica nego činjenice, te dijalog kako bismo se upoznali sa situacijom, a nadam se da će se odazvati i vaš premijer - kazala je u razgovoru za Slovensku televiziju.
Upozorila je da je to posebno važno prije nego što Slovenija sredinom godine preuzme predsjedavanje Vijećem Europske unije.
Kazala je da je Janša pokazao divljenje za lidere kao što su bivši američki predsjednik Donald Trump i mađarski premijera Viktor Orban, što nije dobra preporuka za nekog čija će zemlja uskoro predsjedati Unijom.
"Mađarskoj prijeti postupak po 7. članku Ugovora o Europskoj uniji, a pred sudom u Luksemburgu optužena je za brojna kršenja europskog prava. Preuzme li Slovenija 1. srpnja predsjedavanje Unijom ne želimo vidjeti takve rasprave. EU se nalazi u turbulentnom razdoblju, zato sada trebamo smireno vodstvo u koje se možemo pouzdati, te poštovanje zajedničkih vrijednosti", kazala je nizozemska europarlamentarka za Slovensku televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2021 22:33