Ratasova nasljednica

Kaja Kallas, predsjednica Reformista, ulazi u povijest kao prva premijerka Estonije

Kallas sa strankom Centar počinje pregovore o formiranju vladajuće koalicije, a podršku parlamenta bi trebali dobiti kroz 14 dana
Kaja Kallas je bivša europarlamentarka i kći nekadašnjeg premijera Siima Kallasa
 Raigo Pajula

Kaja Kallas, predsjednica Reformske stranke, imenovana je novom premijerkom Estonije te je time ušla u povijest kao prva žena na toj funkciji u povijesti zemlje. Kallas će sa strankom Centar bivšeg premijera Jurija Ratasa započeti pregovore o formiranju vladajuće koalicije, a podršku parlamenta nova bi vlada trebala dobiti tijekom narednih 14 dana.

Podsjetimo, Ratasova vladajuća koalicija ovoga se tjedna raspala zbog optužnice koju je državno odvjetništvo podiglo protiv pet visoko pozicioniranih članova stranke Centar, zbog čega je i sam premijer odlučio preuzeti odgovornost i podnijeti ostavku na čelnu funkciju.

„Estonci i ja očekujemo da naša zemlja što prije dobije stručnu vladu koja će preuzeti kormilo nad državom u jeku zdravstvene pandemije i gospodarske krize.” poručila je predsjednica Kersti Kaljulaid u službenom priopćenju.

Zanimljivo, njezin otac Siimo Kallas također je obnašao dužnost šefa estonske vlade, a u prošlom je sazivu Europskog parlamenta služila kao zastupnica liberalne grupacije ALDE.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:37