Korak bliže

Komisija odobrila ugovor s farmaceutskom tvrtkom Moderna kako bi osigurala pristup cjepivu

EU je potpisala šesti ugovor kojim želi osigurati da Europa bude dobro pripremljena za cjepiva nakon što se pokažu sigurnima
 Justin Tallis

Europska komisija danas je odobrila ugovor s farmaceutskom tvrtkom Moderna kojim se predviđa početka kupnja 80 milijuna doza cjepiva protiv virusa Sars-Cov-2 za potrebe svih država članica, uz mogućnost narudžbe još 80 milijuna doza kada cjepivo bude sigurno i učinkovito protiv bolesti Covid-19.

Moderna je američka farmaceutska kompanija koja je među prvima počela razvijati nove vrste cjepiva na temelju molekula glasničke RNK (mRNA), koje u stanice prenose lipidne nanočestice. U osnovi se te molekule upotrebljavaju kao prijenosnici podataka s pomoću kojih tijelo proizvodi vlastite bjelančevine i postiže trajni imunitet protiv bolesti COVID-19.
Komisija je odluku da podupre to cjepivo donijela na temelju kvalitetne znanstvene procjene, primijenjene tehnologije i proizvodnog kapaciteta u Europi koji omogućuje opskrbu cijele Unije.

Današnjim se ugovorom povećava opsežan portfelj cjepiva koje će se proizvoditi u EU, među kojima su i oni potpisani s poduzećima AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer i odobreni ugovor s tvrtkom CureVac.

Tim raznolikim portfeljem cjepiva osigurat će se da Europa bude dobro pripremljena za cijepljenje nakon što se ona pokažu sigurnima i učinkovitima. Države članice cjepivo će moći i donirati zemljama s nižim ili srednjim dohotkom ili ga preusmjeriti u druge europske zemlje.

"Veliko mi je zadovoljstvo najaviti današnji ugovor s tvrtkom Moderna kojim stvaramo jedan od najširih portfelja cjepiva protiv bolesti Covid-19 u svijetu. U tom će se okviru Europljanima omogućiti pristup obećavajućim budućim cjepivima koji su trenutno još uvijek u fazi razvoja. Sigurno i učinkovito cjepivo omogućit će nam da suzbijemo pandemiju i postupno se vratimo normalnom životu." poručila je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Današnji ugovor još je jedna važna prekretnica u kontekstu strategije Europske unije za pronalazak cjepiva. Drago nam je što je EU do sada sklopila čak šest ugovora kojima se jasno pokazuje zdravstvena unija na djelu." izjavila je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Europska komisija je 17. lipnja 2020. predstavila Europsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene učinkovitih i sigurnih cjepiva protiv bolesti Covid-19. U zamjenu za pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva u određenom roku, Komisija bi ugovorima o predviđenoj kupoprodaji financirala dio početnih troškova proizvođača cjepiva. Uložena sredstva smatraju se predujmom za cjepiva koje će države članice kupovati na temelju ugovora o predviđenoj kupoprodaji.

Nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima te nakon što im Europska agencija za lijekove izda odobrenje za njihovo plasiranje na tržište, bit će ih potrebno brzo distribuirati i primijeniti u cijeloj Europi. Komisija je 15. listopada utvrdila ključne korake koje države članice moraju poduzeti da budu potpuno spremne za cijepljenje. Među njima je i razvoj nacionalnih strategija cijepljenja. Komisija uspostavlja zajednički okvir za izvješćivanje i platformu za praćenje učinkovitosti nacionalnih strategija cijepljenja.

Europska komisija želi osigurati cjepivo svakomu komu je ono potrebno, i to ne samo u Europi, već u cijelom svijetu. Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni. Zbog toga je od 4. svibnja 2020. u okviru globalnog odgovora na koronavirus, s ciljem postizanja univerzalnog pristupa testovima, terapijama i cjepivima protiv koronavirusa te oporavka na svjetskoj razini, prikupila gotovo 16 milijardi eura te potvrdila interes za sudjelovanje u Instrumentu COVAX za pravedan pristup cjenovno pristupačnim cjepivima protiv bolesti COVID-19 u svim zemljama. U okviru inicijative Tim Europa Komisija je najavila da će u kontekstu globalnog odgovora na koronavirus poduprijeti Instrument COVAX jamstvima u vrijednosti od 400 milijuna eura. Europska unija najavila je 12. studenoga doprinos od dodatnih 100 milijuna eura bespovratnih sredstava za potporu instrumentu COVAX.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:14