Tri ključna elementa

Komisija predstavlja digitalne certifikate za cjepivo; evo oko čega se najviše "lome koplja"

Kada je ovaj prijedlog nedavno sugerirao grčki premijer, našao se pod salvom kritika zbog diskriminacije građana EU
Prema informacijama dobro upućenih izvora, prijedlogu se trenutno protive jedino zemlje Beneluxa i Francuska
 Olivier Hoslet/AFP

Europska komisija danas će predstaviti Digitalni zeleni certifikat kojim će građani pokazati negativan PCR test, dokazati da su primili cjepivo ili preboljeli Covid-19, tvrde Euractivu dobro upućeni izvori koji su i sami sudjelovali u izradi zakonskog prijedloga EU.

- Građani koji na jedan od tri spomenuta načina neće moći dokazati da nisu zaraženi koronavirusom, trebali bi još jednom razmisliti o odlasku na putovanje – rekli su nam dobroupućeni izvori, naglasivši da nije ispravno ovu strategiju nazivati „certifikatom cijepljenja”, već QR kodom kojim se dokazuje da putnici nisu opasnost za epidemiološku sliku zemlje u koju odlaze.

- Ova mjera nije zamišljena tako da ikoga sili na cijepljenje, već bi Europljanima trebala poslužiti kao dodatna motivacija za zaštitu zdravstvenog sustava cijele EU koja je u ovome trenutku ključni preduvjet mobilnosti – tvrde izvori.

Prema njima, od svih će se država članica očekivati izdavanje ovih certifikata.

Izvršna vlast EU, tako, planira predstaviti digitalnu platformu koja će služiti kao poveznica između nacionalnih sustava i građana, a oni će u svakome trenutku moći ažurirati najnovije informacije o svom zdravstvenom stanju.

Isti izvori tvrde da se postigao dogovor između grupacija vladajuće većine u Europskom parlamentu (EPP, S&D i Obnovimo Europu), kojim će se usvajanje zakonskog paketa proceduralno ubrzati kako bi se što prije našao na stolu Vijeća prije konačnog „zelenog svjetla”.

Kada je prijedlog inicijalno sugerirao grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, nekolicina država članica tada ga je kritizirala za diskriminaciju građana, koji nemaju jednaki pristup cjepivu protiv Covida-19.

No, situacija se bitno promijenila tijekom proteklih tjedana, pa sve više članica ozbiljnije razmatraju ideju uvođenja certifikata. Prijedlogu se trenutno protive zemlje Beneluxa i Francuska.

Vrući krumpir

Na pitanje što će se dogoditi ako neke države članice mjeru odluče iskoristiti i mimo putovanja, primjerice, kao preduvjet ulaska u restorane ili koncertne dvorane, izvori iz EU tvrde da je upravo to trenutno najveća točka prijepora između samih članica.

- Najjednostavnije bi bilo kada bi se ova mjera koristila isključivo za putovanja. No, nitko ne može isključiti mogućnost da će se neke članice odlučiti mjeru proširiti i na ostale aspekte javnog života. - rekao je izvor s kojim je razgovarala redakcija Euractiva, dodavši da će se posljednja odluka o tome dati nacionalnim sudovima država članica.

Zemlje Beneluxa, tvrdi, trenutno se zalažu za što stroža ograničenja primjene digitalnih certifikata.

Koja će se cjepiva priznavati?

Još jedno goruće pitanje oko kojeg se članice ne mogu usuglasiti jest ono koje se odnosi na vrste cjepiva; hoće li certifikat Europske unije obuhvatiti i ona cjepiva koja još nije odobrila EMA.

Ovo je pitanje osobito važno članicama čija gospodarstva u velikoj mjeri ovise o sektoru turizma, i koje bi htjele do sljedeće sezone normalizirati epidemiološku sliku.

EMA je do sada odobrila Pfizer/BioNTechovo, Modernino i AstraZenecino cjepivo. Međutim, Mađarska je na svoju ruku odobrila Sputnjik V, dok Češka, Slovačka i Cipar aktivno pregovaraju s Moskvom o nabavi istog. Rusko cjepivo popularno je i u regiji Zapadnog Balkana.

- Službeno, naš prijedlog sugerira da se priznaju samo ona cjepiva koja je odobrila EMA, ali će se državama članicama dati sloboda da same odluče koja će im cjepiva biti zadovoljavajuća kao dokaz sigurnosti – rekao je izvor.

Građani iz trećih zemalja koji žele putovati u EU će moći to učiniti pod uvjetom da njihov certifikat bude dovoljno opsežan i siguran kao onaj kojeg trenutno predlaže Komisija.

Od početka pandemije, Europska komisija sugerira da se obustave sva nepotrebna putovanja izvan EU.

- Nije potrebno dodatno naglašavati kako smo spremni na usklađivanje certifikata s trećim zemljama, ali moramo inzistirati na određenim sigurnosnim standardima – kazao je izvor.

U praksi, to bi značilo da svaki građanin treće zemlje koji želi otputovati u EU će to moći učiniti jedino ako destinacija priznaje cjepivo koje se koristi u zemlji iz koje putnik potječe, te ako zdravstveni certifikat dotične države sadržava slične informacije kao onaj EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:30