Nova inicijativa

Komisija utvrdila portfelj 10 najperspektivnijih terapija protiv bolesti COVID-19

Strategija EU-a za terapeutike protiv COVID-19 dio je rada na izgradnji europske zdravstvene unije po modelu strategije za cjepiva.
Zagreb, 221021.
Zagrebacki velesajam.
Povodom susreta povjerenice Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Stelle Kyriakides s ministrom zdravstva Vilijem Berosem na cjepnom punktu Zagrebackog velesajma odrzana je konferencija za novinare.
Na fotografiji: Stella Kyrikaides.
 Zeljko Puhovski/Cropix

U okviru jedne od ključnih mjera iz Strategije EU-a za terapeutike protiv bolesti COVID-19, Komisija je danas (ponedjeljak, 25. listopada) utvrdila portfelj od 10 potencijalnih terapeutika protiv te bolesti. Utvrđeni popis temelji se na neovisnim znanstvenim savjetima, a usredotočen je na potencijalne terapeutike za koje postoji vjerojatnost da će biti odobreni pa dakle i uskoro dostupni na europskom tržištu. Ti će terapeutici u najkraćem mogućem roku omogućiti liječenje pacijenata u cijelom EU-u, pod uvjetom da Europska agencija za lijekove potvrdi njihovu djelotvornost i sigurnost. Objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 nudi najbolju preventivnu zaštitu od infekcije, teškog oblika bolesti, gubitka života i dugotrajnih posljedica bolesti. Cijepljenje je najbolji način za okončanje pandemije i povratak u normalan život, ali usporedo s tim osiguravamo dostupnost najboljih terapeutika protiv bolesti COVID-19 za liječenje zaraženih.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Dok se nastavljamo nositi s izazovom bolesti COVID-19, važno je da se osim cijepljenjem još nekako zaštitimo. Utvrđivanjem 10 terapeutika protiv bolesti COVID-19 osigurat će se da građani dobiju najperspektivnije terapije protiv virusa.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Cijepljenje je jedini alat za sprečavanje hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih s bolešću COVID-19, i kao takav jedini je izlaz iz ove pandemije. Međutim, u međuvremenu su pacijentima koji boluju od bolesti COVID-19 potrebne sigurne i učinkovite terapije koje liječe infekciju, poboljšavaju izglede za brzim ozdravljenjem, smanjuju stopu hospitalizacije i, što je najvažnije, sprječavaju gubitak životâ. Već smo potpisali četiri ugovora o zajedničkoj nabavi za različite lijekove protiv bolesti COVID-19 i spremni smo pregovarati o daljnjima. Cilj nam je idućih tjedana odobriti barem tri terapeutika i možda još dva do kraja godine te pomoći da što prije postanu dostupni državama članicama.

Strategija EU-a za terapeutike protiv bolesti COVID-19 sastavni je dio rada na izgradnji snažne europske zdravstvene unije, a osmišljena je po modelu uspješne Strategije EU-a za cjepiva.

Skupina neovisnih znanstvenih stručnjaka pregledala je 82 perspektivna terapeutika u poodmakloj fazi kliničkog razvoja i utvrdila 10 najperspektivnijih za EU-ov portfelj terapeutika protiv bolesti COVID-19, uzimajući u obzir da su za različite populacije pacijenata, različite faze i različite stupnjeve težine bolesti potrebne različite vrste proizvoda koji su potom razvrstani u tri kategorije liječenja. Kako se budu pojavljivali novi znanstveni dokazi, popis će se ažurirati.

· Antivirusna monoklonska antitijela, koja su nejdjelotvornija u najranijim fazama infekcije:

o Ronapreve, kombinacija dviju vrsta monoklonskih antitijela (casirivimab i imdevimab), projekt poduzećâ Regeneron pharmaceuticals i Roche.

o Xevudy (sotrovimab), projekt poduzećâ Vir Biotechnology i GlaxoSmithKline.

o Evusheld, kombinacija dviju vrsta monoklonskih antitijela (tixagevimab i cilgavimab), projekt poduzeća AstraZeneca.

· Oralni antivirusni lijekovi, s čijom primjenom treba započeti u što kraćem roku nakon infekcije:

o Molnupiravir, projekt poduzeća Ridgeback Biotherapeutics i MSD.

o PF-07321332, projekt poduzeća Pfizer.

o AT-527, projekt poduzećâ Atea Pharmaceuticals i Roche.

· Imunomodulatori, za liječenje hospitaliziranih pacijenata:

o Actemra (tocilizumab), projekt poduzeća Roche Holding.

o Kineret (anakinra), projekt poduzeća Swedish Orphan Biovitrum.

o Olumiant (baricitinib), projekt poduzeća Eli Lilly.

o Lenzilumab, projekt poduzeća Humanigen.

O sljedećim koracima doznajte na sljedećoj poveznici: Strategija za terapeutike protiv bolesti COVID-19 (europa.eu)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2021 15:58