Dobar korektiv

Konzervativac de Sousa ostaje na čelu Portugala već nakon prvog kruga predsjedničkih izbora

Fokus analitičara bio je plasman desnog populista, čiji je rezultat dokazao kako i u toj državi raste trend protusistemskih opcija
De Sousa je već u prvom krugu osvojio više od 60 posto glasova
 Patricia De Melo Moreira/AFP

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa, ove se nedjelje već u prvome krugu izbora uspio izboriti za drugi mandat.

Nakon 99 posto prebrojanih listića, konzervativni kandidat osvojio je čak 61 posto glasova, što je gotovo 10 posto više u odnosu na povjerenje koje su mu Portugalci dali na izborima za prvi mandat.

Građani su, tako, nagradili njegov dosadašnji angažman kojeg je podjednako obilježila kritika i konstruktivna suradnja s lijevom vladom Antonija Coste. Upravo zato, Portugalci su predsjednika de Sousu prepoznali kao ključan čimbenik političke stabilnosti u državi, osobito u trenucima nezapamćene krize pandemije Covida-19 tijekom koje Portugal predsjeda Vijećem EU.

De Sousina protukandidatkinja, bivša zastupnica u Europskom parlamentu iz redova portugalskih socijalista Ana Gomes, osvojila je tek 12,7 posto glasova, dok je osnivač protusistemske stranke Chega Andrea Ventura osvojio 11,9 posto. Unatoč tome što Ventura nije uspio ostvariti značajan uspjeh na ovogodišnjim, pandemijskim, predsjedničkim izborima, njegov je rezultat još jednom potvrdio jačanje desnog populizma u članici EU koja je među posljednjima odolijevala tom negativnom trendu.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. siječanj 2022 05:13