Politički potres

Marine Le Pen ima dobre šanse za pobjedu na predsjedničkim izborima 2022.

U slučaju da joj to pođe za rukom, Francuska bi dobila prvog radikalno desnog čelnika od završetka Drugog svjetskog rata
Marine le Pen
 Arthur Nicholas Orchard

Marine Le Pen, zaštitno lice francuske radikalne desnice, prema posljednjim predizbornim anketama za predsjedničke izbore 2022. ima realnu šansu s trona svrnuti aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona već nakon prvog mandata. U slučaju da joj to pođe za rukom, Francuska bi dobila prvog radikalno desnog čelnika od završetka Drugog svjetskog rata, dok bi svijet iskusio politički potres koji bi se po svojoj magnitudi mogao mjeriti s referendumom za Brexit i ishodom američkih predsjedničkih izbora 2016.

- Više ne postoji raskol između glasača ljevice i desnice, već postoji podjela na nacionaliste i globaliste - zaključila je Le Pen u svom govoru prošloga tjedna. Analitičari u Francuskoj upozoravaju da bi Le Pen na krilima neuspješnog nošenja s pandemijom Covida-19 i ekonomskom krizom koju je lockdown izazvao mogla biti najveće iznenađenje predsjedničkih izbora u ovom stoljeću Staroga kontinenta.

- Postoji mnogo zabrinjavajućih trendova; odbijanje elita, osjećaj nepravde i želja za preuzimanjem kontrole nad budućnosti države – objašnjava Chloe Morin, analitičarka iz Fondacije Jean-Jaures FT-u, upozorivši na to da bi posljedice pobjede radikalno desne stranke u drugoj ekonomiji EU bile ozbiljne, ne samo za domaći teren, već za inozemstvo. Za nju i njezine simpatizere, Emmanuel Macron je samo „posljednji mohikanac umirućeg sustava”, a u korist joj ide i činjenica kako sve više Francuza svog predsjednika smatra „arogantnim sveznalicom”.

- Le Pen bi uistinu mogla pobijediti na izborima sljedeće godine. - smatra i Arnaud Montebourg, bivši ministar gospodarstva u administraciji Francoisa Hollandea, koji smatra da je Macronova ekonomska politika samo produbila jaz između oligarhije i stvarnih potreba građana, dok je kriza uzrokovana pandemijom zadala konačan udarac obećanjima i reformama koje je najavljivao u prvom mandatu.

- Prema svim relevantnim anketama, dvojac vodi mrtvu trku za Elizejsku palaču, a u prvom bi krugu zbog pasivizacije lijevog biračkog tijela favorit mogla biti čak Marine Le Pen. Francuzi čak nisu niti neprijateljski nastrojeni prema Macronu. Oni samo smatraju da ih njihov predsjednik uopće ne razumije - objašnjava FT-u još jedan politički analitičar Nicholas Dungan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:16