Raste mu popularnost

Ministra zdravstva Jensa Spahna korona je prometnula u favorita za nasljednika Angele Merkel

Nije isključeno da kancelarka ipak odustane od povlačenja da spasi CDU i Njemačku u krizi, ma koliko to bilo teško zamisliti
Njemački ministar zdravstva Jens Spahn
 John Macdougall

Šesnaest godina je na vlasti, a i dalje je sa 71 posto glasova daleko popularnija od svih političara u zemlji. Mnogi žale zbog odluke Angele Merkel da se po isteku mandata u jesen 2021. više ne kandidira. Demokršćani novog šefa biraju 16. siječnja, tri su kandidata, nijedan se nije uspio nametnuti.
U utrci za lidera CDU-a su konzervativni Friedrich Merz, umjereni Armin Laschet i Norbert Röttgen, koga Financial Times u svojoj analizi predstavlja kao jednog od vodećih stranačkih eksperata za vanjsku politiku. Otprilike su istih godina, sva trojica dolaze iz Sjeverne Rajne-Vestfalije i slažu se oko većine pitanja. Dosadno. Bitno popularniji je aktualni ministar zdravstva Jens Spahn, sveprisutan u medijima: Spahn profitira zbog zadovoljstva većine Nijemaca načinom na koji vlada upravlja koronakrizom, usprkos dodatno postroženom lockdownu u kojem su od početka studenoga.

Prerano odustao?

No, Spahn je od veljače kandidat za potpredsjednika CDU u tandemu s Arminom Laschetom, i odbacuje mogućnost da se kandidira za šefa stranke. I Laschet ponavlja da su se tako dogovorili: "Ima puno ljudi koji podržavaju naš tim u ovakvom redoslijedu, i to je ono što nam daje snagu". Čak i najbliži Spahnovi suradnici smatraju da nije vjerojatno da bi mu zabio nož u leđa. "Kod nas se kaže, u politici voliš izdaju, ali mrziš izdajnika", rekli su u CDU za FT.
No drugi u stranci bi htjeli da se Spahn predomisli. Spahn bi vjerojatno želio biti kancelar, prerano je odustao od utrke za predsjednika CDU-a, i ne postoji elegantan način da se vrati u utrku, ocijenio je jučer Der Spiegel. Nije isključeno da budući kancelar bude popularni šef bavarskog CSU-a Markus Söder, kojemu ZDF daje 58 posto. Sestrinske stranke se uoči izbora u rujnu trebaju dogovoriti o zajedničkom kandidatu, što je obično predsjednik većeg CDU-a. Među glasačima koalicije Söder uživa 78 posto podrške, a Laschet 45 posto. Predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble, koji je 2018. podržao Merza, rekao je za FAZ da bi kandidat za kancelara mogao biti netko iz CSU-a, podsjećajući da se to već dvaput dogodilo: 1980. (Franz Josef Strauss) i 2002. (Edmund Stoiber). Nisu pobijedili.

Teška kriza

Mnogi strahuju kakve će biti posljedice odlaska Merkel s čela treće najveće izvoznice svijeta i četvrte zemlje svijeta po veličini BDP-a. CDU vlada Njemačkom 50 od zadnjih 70 godina, i dalje je najpopularnija stranka, ali mnogi misle samo zbog Merkel. Die Welt je nedavno pobrojio razloge zbog kojih bi Merkel trebala ostati, poručujući da je još uvijek moguće da kancelarka promijeni odluku, objavljenu pod pritiskom nezadovoljnih njenom odlukom o otvaranju granica za migrante 2015. CDU prijeti implozija nakon njenog odlaska, većina u zemlji je naviknuta na sadašnju vlast.
Uz to, vjerojatno će doći do teške ekonomske krize 2021., a tko ima više iskustva da nas sigurno vodi kroz ovu krizu od Angele Merkel, pita se Die Welt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. prosinac 2020 08:43