Zov u pomoć

Navalni poručio europarlamentarcima: "Nametnite oštre sankcije oligarsima koji okružuju Putina!"

Njegovoj je stranci čak devet puta odbijena kandidatura na predstojećim parlamentarnim izborima u Rusiji
Aleksej Navalni, vođa ruske oporbe i glasni kritičar Vladimira Putina
 Yuri Kadobnov

„Europska unija bi trebala početi oštro sankcionirati ruske oligarhe koji posluju diljem kontinenta. Abramovič i njegovi kolege sa svojih luksuznih jahti i glomaznih posjeda blate vrijednosti koje EU zagovara. To mora postati nedopustivo, a s tom bi se mjerom složilo i 99 posto građana.” oštro je poručio vođa ruske oporbe Aleksej Navalni tijekom javljanja uživo na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Jedva preživjeli protivnik Vladimira Putina, zastupnicima u Europskom parlamentu prvo je zahvalio na podršci koju su njemu i njegovoj obitelji pružali posljednjih turbulentnih mjeseci tijekom kojih se borio za život. Sudionicima je napomenuo kako, nažalost, nije niti prvi niti zadnji kritičar režima koji je zbog svog angažmana bio otrovan, ali je jedan od rijetkih koji je preživio da o tome svjedoči.

Prema njemu, Europska unija bi svoju buduću politiku prema Rusiji trebala temeljiti na jasnoj podjeli između građana Ruske Federacije, čije su namjere u najvećoj mjeri bezazlene, i Kremlja u kojem prema njemu sjedi "banda kriminalaca".

„Gorući problem parlamentarnih izbora koji se održavaju za deset mjeseci je pitanje prava sudjelovanja na njima. Tek ako se svima omogući da se kandidiraju, možemo razgovarati o sljedećim koracima. Bez tog preduvjeta, izbori ne mogu biti legitimni” kazao je Navalni, čija je stranka ove godine dobila čak devet odbijenica za sudjelovanje.

Aleksej Navalni, Vladimir Kara-Murza, Vladimir Milov te Ilija Jašin, zastupnicima Europskog parlamenta pokušali su približiti probleme s kojima se kao otvoreni oponenti Vladimira Putina svakodnevno susreću.

„Duma nije mjesto konstruktivnih rasprava. Duma je mašinerija koja služi kao konačan pečat odluka koje su se donijele u Kremlju” poručili su gosti sjednice, istaknuvši kako ruski predsjednik već koristi pandemiju za jačanje svoje moći, a smatraju kako bi krizu mogao iskoristiti i kao izliku za ostanak na vlasti dulje nego što mu to omogućava aktualni ustav.

„EU bi ga u tom slučaju morala početi tretirati jednako kao i druge diktatore, poput Huga Chaveza, koji su prekoračili ustavne ovlasti” upozorili su.

„Politika Europske unije ne bi trebala biti temeljena na krilatici 'prvo Rusija', već na krilatici 'prvo demokracija u Rusiji'” kazao je zastupnik Andrius Kubilius (EPP), izvjestitelj za Rusiju u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:44