Teški poraz ljevice

Pobjeda desnog centra u Madridu poticaj je Baskijcima i Kataloncima za odcjepljenje

Isabel Díaz Ayuso, postala je prva dama desnog centra osvajanjem 65 mandata u vijeću središnje pokrajine u zemlji
Isabel Díaz Ayuso na proslavi pobjede s liderom PP-a Pablom Casadom
 Pierre-philippe Marcou/AFP

Isabel Díaz Ayuso postala je prva dama španjolskog desnog centra. Predsjednica regije Madrid (gradonačelnik glavnog grada je José Luis Martínez-Almeida, također iz Pučke stranke, PP) odlučila se za politički rizik, srušila svoju vladu koja je formirana 2019. godine i krenula u izbore. Odvažne čuva sudbina, pa je tako sačuvala i nju: na izborima održanima u utorak osvojila je 65 zastupničkih mjesta i ostvarila premoćnu pobjedu. Prije dvije godine imala je 30 zastupnika.

"Danas počinje novo poglavlje u povijesti Španjolske. Iz Madrida ćemo vratiti ponos, osjećaj pripadnosti, kulturu napora u ostvarenju rezultata te jedinstvo Španjolske", istaknula je Ayuso ispred sjedišta stranke gdje su deseci okupljenih pristaša vikali "predsjednica" i "sloboda", noseći španjolske zastave, prenosi dopisnik Hine iz Madrida.

Rezultat nije neočekivan jer PP vlada madridskom regijom 26 godina. Neočekivani su rezultati ostalih. Najveći gubitnik ovih izbora je Pablo Iglesias Turrión, dosadašnji predsjednik stranke Unidas Podemos (UP), lijeve koja je izrasla iz prosvjeda javnosti (Indignados) protiv mjera koje je tijekom globalne financijske krize provodila tadašnja PP-ova vlada.

Iglesias se na političkoj sceni pojavio kao određeno osvježenje i u njega su polagane velike nade, mnogi su ga vidjeli kao budućeg španjolskog Aléxisa Tsíprasa, grčkog premijera čija je stranka (bolje reći koalicija) Syriza izvukla Grčku iz suverene financijske krize.

Koštala ga taština

Da bi zatim izgubio izbore. Iglesiasu je dobro išlo, ali se onda pokazalo da taština vrijedi i za desne i za lijeve političare. Kad je UP bio treća stranka po snazi u zemlji, Iglesias se posvadio sa zamjenikom pa je on, Íñigo Errejón, okrenuo leđa UP-u i Iglesiasu te formirao novu političku platformu, Más Madrid, s kojom je izašao na izbore 2019. godine. Sukob na ljevici imao je duboke posljedice jer je alijenirao velik dio njihova biračkog tijela koje je postalo svjesno da je i Iglesias samo još jedan političar koji želi vladati barem strankom koju je osnovao. UP je u utorak u Madridu osvojio deset mjesta, tri više nego 2019. godine, ali premalo za listu koju je osobno vodio Iglesias uvjeren da je njegovo ime dovoljno jamstvo za dobar izborni rezultat. Očekivao je pobjedu ljevice, iako nije jasno kako bi formirao koaliciju s Más Madridom jer je Iglesias izuzetno zahtjevan koalicijski partner.

Napušta politiku

"Nismo uspjeli. Stranke ljevice su daleko od mogućnosti sastavljanja vlade. Svatko mora donijeti svoju odluku, a ja napuštam sve svoje funkcije, napuštam bavljenje politikom u stranci i institucijama", rekao je Iglesias u javnom obraćanju, prenosi Hina. Más Madrid je osvojio 24 zastupnička mjesta i uz PP jedina je stranka koja bilježi rast podrške. Isabel Díaz Ayuso je oštra jezika, sklona desnim parolama i prijedlozima, libertarijanka u ekonomskom smislu, pa ju je Iglesias napao izbornim sloganom "Fašizam ili demokracija". Biračko tijelo mu je poručilo da tako nešto kod njih ne prolazi i da se s tim ne slažu. U svakom slučaju, da lijeva opcija nije bila fragmentirana na tri stranke, rezultat bi vjerojatno bio bolji. Ali, to ide primarno na Iglesiasovu dušu. Njegova teza da nije uspio mobilizirati svoje birače ne stoji jer je na glasačka mjesta izašlo 76 posto Madriđanki i Madriđana, 12 posto više nego prije dvije godine.

Iako mnogi sada tvrde da je ovo udarac vladi na nacionalnoj razini, to nije nužno tako. Prijetnja PP-a i VOX-a bit će dodatni poticaj regionalnim baskijskim i katalonskim strankama, o kojima ovisi većina za donošenje proračuna, da podrže manjinsku vladu socijalističkog premijera Pedra Sáncheza, posebno jer više nema destruktivnog elementa Iglesiasa na nacionalnoj razini. Zbog toga ne treba očekivati da će pristati na pad sadašnje vlade. Ovi su izbori potvrdili da je Španjolska snažno fragmentirana pa PP u Madridu caruje, a u Kataloniji osvaja samo četiri posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:15