Intervju

Povjerenica Stella Kyriakides: Ne znamo je li ovo posljednji val Covida

“Neću davati predviđanja o tome kada i hoće li ovo biti posljednji val ili ne. Znamo da nas cjepiva nisu iznevjerila”

Povjerenica Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides

 Zeljko Puhovski/Cropix

Suprotno procjenama iz drugih dijelova svijeta da s varijantom omikron vodimo posljednju bitku s pandemijom, Europa zauzima oprezniji pristup. Prema riječima povjerenice EU za zdravstvo Stelle Kyriakides koja je razgovarala s malom grupom novinara u Bruxellesu, uključujući EURACTIV, trenutni znanstveni podaci ne mogu predvidjeti je li ovo posljednji val pandemije.

Engleski original možete pogledati ovdje.

“Vidjeli smo mnoge obrate i zaokrete tijekom ove pandemije. Dakle, neću davati predviđanja o tome kada i hoće li ovo biti posljednji val ili ne. Znamo da nas cjepiva nisu iznevjerila”, rekla je.

Ciparska je povjerenica dodala da se ne može isključiti mogućnost novog cjepiva usmjerenog na omikron ili više varijanti navodeći da se pojavljuju novi terapijski lijekovi.

Kyriakides tvrdi da cjepiva štite, ali ne sprječavaju u potpunosti infekciju i prijenos. “Znamo da općenito smanjuju šanse za zarazu i ozbiljnu bolest. Stoga vjerujem da moramo razumjeti da je malo vjerojatno da će Covid nestati sam od sebe. I dok ne postane endemski u određenoj fazi, moramo zaštititi sebe i druge oko nas i kroz naše strategije cijepljenja”, rekla je povjerenica.

Osvrćući se na brzo širenje varijante omikron, potvrdila je da smo shvatili da su varijante “stalna prijetnja” za povratak u normalnost i da mogu vrlo brzo promijeniti tijek pandemije. "I nažalost, ovo je vrlo teško predvidjeti", rekla je.

Omicron nije blaga varijanta

Kyriakides je više puta naglasila potrebu za cijepljenjem kako bi se zaštitili i europski zdravstveni sustavi jer se trenutno suočavamo s omikronom koji je vrlo zarazan. “Omikron bi mogao biti blaži s obzirom na blažu infekcija za pojedinca, ali ga nikako ne treba smatrati blagom varijantom, i dalje je to opasan virus. Sama težina brojki koju vidimo dovoljna je da potencijalno preplavi zdravstvene sustave”, navodi. Dodala je da se primjećuje porast hospitalizacija, primjerice u Sjedinjenim Državama s nizom mlađih pacijenata, a posebno djece koja dolaze u bolnice.

Suživot omikrona i delte je opisala “vrlo zabrinjavajućom situacijom”. “S obzirom na nagli porast koji bilježimo, a prema prognozi ECDC-a, očekujemo povećanje broja bolničkih prijema u nekoliko zemalja, posebno među necijepljenima, prije svega djecom. Ali želim naglasiti da smo zapravo imali šest tjedana stabilnosti u brojkama stope smrtnosti i prijema na intenzivnu terapiju”, dodala je.

Najviše će patiti necijepljeni

Otprilike 70% stanovništva EU sada je potpuno cijepljeno, oko 45% imalo je dopunsku terapiju, a nakon odobrenja pedijatrijskih cjepiva, 23% mlađih od 18 godina je djelomično cijepljeno. Međutim, kaže Kyriakides, još nismo dosegli dovoljno visoku razinu procijepljenosti u cijelom bloku da nas zaštiti od omikrona.“Sve je jasnije da će najviše patiti članice koje imaju nižu stopu cijepljenja”, upozorila je.

Osvrćući se na pet već odobrenih terapijskih sredstava za Covid-19, rekla je da mogu napraviti razliku za one koji su pogođeni Covid-om i sljedećeg će tjedna Europska agencija za lijekove (EMA) vjerojatno odobriti Paxlovid iz Pfizera, dok se Molnupiravir iz Mercka očekuje u veljači.

Upozorila je da nitko ne smije vjerovati da u budućnosti treba čekati bolje cjepivo protiv Covida-19.“Ključno je sada se cijepiti i ojačati (uzeti booster). A najbolje cjepivo je ono koje sada možemo uzeti”, ističe.

Adaptivna cjepiva na stolu

Na pitanje EURACTIV-a o tekućoj raspravi o cjepivu prilagođenom posebno za omikron ili cjepivu koje cilja na više varijanti, rekla je da "nijedna opcija ne bi trebala biti isključena". “Ako smo išta naučili iz ove pandemije to je nikad ne reci nikad. Signifikantan razvoj cjepiva stalno traje. A ako i kada bude konačna odluka o tome kako to treba prilagoditi, mogu vas uvjeriti da će EMA odobriti što je prije moguće i čim se zaprime potrebni podaci.” Dodajući da, prema znanstvenim istraživanjima, tri doze cjepiva predstavljaju snažnu zaštitu od hospitalizacije i smrti. “I vjerojatno je sada vrijeme za razmišljanje treba li promijeniti sastav trenutnih cjepiva i istražiti različite opcije i alternative kako bismo imali cjepivo što šireg spektra”, navodi povjerenica.

“Dakle, još jednom, sve su opcije na stolu. Preporuka za novi sastav cjepiva uzet će u obzir promjenjivu epidemiološku sliku i moguću potrebu za prilagodbom, bit ćemo spremni”, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:01