Josep Borrell

Rješenje sukoba na Kosovu i ukidanje viza za Hrvatsku dokaz su dobrih odnosa sa SAD-om

Na večeri će članice i članovi Vijeća EU raspravljati o odnosima sa SAD-om, o Kini i ulozi Unije na međunarodnoj pozornici
Njemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njegovom suprugom Brigettom
Francois Mori/POOL/AFP
 Francois Mori
U utorak počinje središnji summit slovenskog predsjedanja Europskom unijom na Brdu kod Kranja. Taj je summit u doba hrvatskog predsjedanja bio održan virtualno. Tema sastanka je ista, pitanje Zapadnog Balkana i odnosa s EU.

Prije summita, kao što je uobičajeno, održat će se sastanak europskih političkih grupacija, Renew Europe (liberali), Socijalisti i Demokrati (S&D) i Europska pučka stranka (EPP). Premijer Andrej Plenković sudjelovat će na sastanku EPP-a gdje će biti i Angela Merkel, njemačka kancelarka na odlasku.

Nakon toga slijedi večera, a teme rasprave je u pozivnom pismu definirao Charles Michel, predsjednik Vijeća EU. “Tijekom naše radne večere, 5. listopada , želio bih da održimo stratešku raspravu o ulozi Unije na međunarodnoj pozornici u svjetlu nedavnog razvoja događaja u Afganistanu, sigurnosnog partnerstva SAD-a, Velike Britanije i Australije (AUKUS) i o razvoju naših odnosa s Kinom”, napisao je Michel.

SAD je i dalje najvažniji saveznik, no Europska unija mora graditi svoju stratešku autonomiju, zaključili su u utorak zastupnici Europskog parlamenta u raspravi o Izvješću o budućnosti odnosa EU-a i SAD-a izvjestitelja Tonina Picule (S&D). “AUKUS i Afganistan podsjetili su EU da mora uhvatiti korak s novom stvarnošću i redefinirati odnos sa SAD-om na ravnopravnijim temeljima, ali i preuzimati veću odgovornost”, dodao je Picula.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell naglasio je da će promjene u američkom društvu utjecati na ulogu SAD-a u svijetu. Istaknuo je da je suradnja sa SAD-om puno bolja na području zapadnog Balkana, što je pokazano nedavnim rješenjem krize između Kosova i Srbije, a kao pozitivan razvoj spomenuo je i ukidanje američkih viza za Hrvatsku.

Iz diplomatskih se krugova doznaje da će francuski predsjednik Emmanuel Macron, i dalje ljut zbog gubitka posla prodaje podmornica Australiji, upozoriti europske lidere da blisku povezanost s Washingtonom više ne treba uzimati kao činjenicu. "Bilo bi pogrešno praviti se da se ništa nije dogodilo", rekao je za AFP izvor iz ureda predsjednika Macrona.

Oko tog pitanja, i ne samo oko tog, EU je podijeljena. Baltičke i nordijske zemlje, a i Poljska, nevoljko kritiziraju SAD, smatrajući Washingtonom zaštitnikom protiv Rusije. Treba uzeti u obzir i da je, unatoč ljutnji Pariza, ipak krajem rujna u Pittsburghu održan sastanak Trgovinskog i tehnološkog vijeća EU i SAD-a.

Može se očekivati nastavak politike koja Kinu tumači “sistemskim rivalom i konkurentom”, ali se naglašava da ona mora biti važan partner u borbi protiv niza globalnih problema. Viševektorski pristup koji je definiran u doba bivše Komisije predsjednika Jean-Claude Junckera. Vjerojatno je i da neće doći do inicijative odmrzavanja Sveobuhvatnog investicijskog sporazuma (CAI), sklopljenog prošle godine u prosincu pred kraj njemačkog predsjedanja EU. CAI je zamrznut nakon što je Kina, osvećujući se sankcijama EU nametnutim zbog kršenja ljudskih prava, uzvratila sankcijama i članovima Europskom parlamenta.

CAI je bio jedan od posljednjih projekata u koji je Angela Merkel uložila mnogo političkog kredibiliteta.

Kad je riječ o drugom danu summita, jutarnji.hr je objavio sadržaj dokumenta. Koji ponavlja fraze o europskoj budućnosti Zapadnog Balkana, ali bez ikakvih datuma. Uz jasnu poruku: sve ovisi o brzini i kvaliteti reformi koje će provoditi zemlje u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:47