Svjetski indeks 2021

Sloboda medija u EU sve šarenija; prednjače nordijske zemlje, a Bugarska na samom začelju

Njemačka je zbog ekstremista i teoretičara zavjere pala za dva mjesta, ali se Hrvatska "popela" za čak tri mjesta na ukupnoj ljestvici
Ilustracija
 Thomas Samson/AFP

Prema najnovijim podacima Svjetskog indeksa slobode medija, kojeg svake godine sastavljaju Reporteri bez granica, situacija u Europskoj uniji postaje sve heterogenija.

Godišnji indeks, koji ocjenjuje slobodu tiska u 180 zemalja, ove godine upozorava da je novinarstvo „u potpunosti blokirano ili ozbiljno otežano” u čak 73 zemlje svijeta, dok je ograničeno u 59 drugih., što ukupno predstavlja 73 posto evaluiranih država.

Reporteri bez granica se u evaluaciji slobode tiska koriste paletom boja kojom ocjenjuju dobru (bijela), prilično dobru (žuta), problematičnu (narančasta), lošu (crvena) i vrlo lošu (crna) situaciju.

Na mapi nikada nije bilo toliko malo „bijelih” zemalja, otkako je trenutna metoda evaluacije usvojena 2013. godine. Ove je godine utvrđeno kako samo 12, tj. 7 posto, od 180 zemalja indeksa, nudi povoljno okruženje za novinarstvo, u odnosu na 13, tj. 8 posto, koliko je bilo prošle godine.

„Bijela” klasifikacija oduzeta je Njemačkoj, koja je na ljestvici pala za dva mjesta, te je sada 13. Promjeni su presudili napadi ekstremista i teoretičara zavjete na njemačke novinare, koji su postali još učestaliji nakon početka pandemije covida-19.

Nordijski uspjeh

Nordijske zemlje i dalje su najuspješnije u očuvanju slobode tiska. Norveška je petu godinu zaredom prva na dotičnom indeksu, unatoč tome što su se svi norveški mediji žalili na nedostatak pristupa državnim informacijama o pandemiji. Finska je zadržala drugo mjesto, dok se Švedska popela za jedno mjesto te je sada treća, dok je Danska četvrta.

Ostale zemlje EU zauzele su sljedeće mjesto; Nizozemska 6, Portugal 9, Belgija 11, Irska 12, Njemačka 13, Estonija 15, Austrija 17, Luksemburg 20, Latvija 22, Cipar 26, Litva 28, Španjolska 29, Francuska 34, Slovačka 35, Slovenija 36, Češka 40, Italija 41, Rumunjska 48, Hrvatska 56, Poljska 64, Grčka 70, Malta 81, Mađarska 92 i Bugarska 112.

U usporedbi s prošlogodišnjom ljestvicom, Grčka je nakon ubojstva istaknutog novinara „pala” za pet mjesta, Mađarska za tri, Poljska i Slovačka za dva, dok Rumunjska i Bugarska za jedno mjesto.

Hrvatska se, s druge strane, popela čak tri mjesta na ljestvici.

Bugarska je na dalekom 111. mjestu, čime je zauzela najlošije mjesto u EU, ali i na ostatku cijele regije. Naime, Bosna i Hercegovina je na 58 mjestu, Kosovo je na 78, Albanija 83, Sjeverna Makedonija 90, Srbija 93 te Crna Gora 104.

Crna ovca EU

Reporteri bez granica u nekoliko su prilika Bugarsku po slobodi medija nazvali „crnom ovcom EU”, a sada upozoravaju kako su novinari u toj zemlji neprestano izloženi ne samo kampanjama blaćenja i uznemiravanju, već i uzastopnom zastrašivanju i nasilju.

- Situacija sa slobodnom medija u Bugarskoj vrlo je zabrinjavajuća jer nitko nije zainteresiran za pokretanje istrage ili osude nasilja nad novinarima – stoji u službenom izvješću.

Međutim, ova zemlja je u fazi tranzicije. Prosvjedne stranke, koje su pobijedile na nedavnim parlamentarnim izborima, obvezale su se na radikalne promjene među kojima su poštivanje vladavine prava i zaštita slobode medija u Bugarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2021 19:24