Izazovni mjeseci

Talijanski premijer Giuseppe Conte dobio tijesnu većinu tijekom glasanja o povjerenju vladi

Kritičari optužuju Renzija za destabilizaciju zemlje u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata zbog jeftinih političkih poena
Analitičari tvrde da je još uvijek upitno kako će tako krhka vlada voditi zemlju iz najveće krize od Drugog svjetskog rata
 Alessandra Tarantino/AFP

Talijanski Senat tijesnom je većinom ipak dao još jednu šansu vladi premijera Giuseppea Contea, nakon što je prošloga tjedna iz vladajuće koalicije zbog nesuglasica oko sanacija posljedica krize uzrokovane pandemijom Covida-19 izašla stranka Italia Viva bivšega premijera Mattea Renzija.

Zahvaljujući povjerenju 156 od ukupno 321 senatora, Conte ostaje na čelu talijanske vlade i narednih mjeseci, a sve brojniji kritičari optužuju Renzija da je destabilizirao zemlju u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata zbog jeftinih političkih poena. Njegova stranka, naime, trenutno uživa podršku manje od 3 posto Talijana, što bivšeg premijera nije spriječilo da Conteu uloži pritužbu na plan trošenja 200 milijardi eura sredstva Europske unije za obnovu zemlje nakon krize koja je do sada odnijela više od 83,000 ljudskih žrtava te je u potpunosti devastirala gospodarstvo.

Podsjetimo, Italija je početkom 2020. godine bila jedna od prvih zemalja koja je na svojoj koži osjetila bolne posljedice nekontroliranog širenja virusa Sars-Cov-2.

„Italija nema niti minute za gubljenje.” poručio je putem društvenih mreža premijer Conte, aludirajući na činjenicu kako su pred njim oni najteži trenuci u mandatu, kada će se kao šef manjinske vlade trebati boriti s provedbom svake točke svog programa u izuzetno podijeljenom parlamentu.

„Još uvijek nije jasno kako će tako krhka koalicija voditi Italiju prema oporavku iz najdublje krize od Drugog svjetskog rata” uočio je Wolfgango Piccoli, jedan od političkih analitičara iz agencije Teneo.

Prema aktualnim anketama, od političkih previranja najviše bi mogle profitirati stranke desnice i desnoga centra; Forza Italia bivšega premijera i aktualnog zastupnika u Europskom parlamentu Silvia Berlusconija te Salvinijeva Lega.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:18