Prevrati u Italiji

Vlada Giuseppea Contea u krizi zbog ostavki ministrica iz kvote Mattea Renzija

Mogući izlazi su; treća Conteova vlada, vlada iste većine s novim premijerom, tehnička vlada, odnosno izbori
Talijanski premijer Giuseppe Conte
 Andrew Medichini

Matteo Renzi je najavio povlačenje svoje stranke Žive Italije iz talijanske vlade. Ostavku su podnijele ministrice Teresa Bellanova i Elena Bonetti, te državni podtajnik Ivan Scalfarotto. To znači da je druga vlada Giuseppea Contea izgubila većinu u Parlamentu i da Conte mora naći novu većinu u Parlamentu ili podnijeti ostavku. Naime, preostale stranke vladine većine - PoKret 5 zvjezdica, Demokratska stranka, Talijanska ljevica - nemaju većinu u Senatu, a vjerojatno ni u Zastupničkom domu.
Renzi tvrdi da je razlog ostavki neprevladivo neslaganje o načinu trošenju sredstava namijenjenih iz Evropske unije za oporavak iz sadašnjih kriza. To je na stanovit način točno: razlog jest u načinu kontrole tog novca.
Živa Italija nije postojala u doba parlamentarnih izbora 2018. Tada je još Renzi, kao tajnik Demokratske stranke, sastavljao kandidatske liste, ubacujući što više osobnih pristaša, kako se te i inače čini u južnim evropskim državama. Nedugo pošto je pao s te dužnosti, Matteo Renzi je odvojio personalnu stranki, nazvao je Živom Italijom, i povukao sa sobom 18 senatora i 30 zastupnika. Na taj način Živa Italija, kojoj ankete daju gotovo 3 posto podrške, ima 5 posto Zastupničkog doma i 6 posto Senata.
Renzi ostavkama prijeti još od lanjskoga Badnjeg dana. Suočen s time, predsjednik Republike Sergio Mattarella je naznačio da će pristati na ulazak nove snage ako se konstituira kao parlamentarna grupa, ali da neće pristati na prikupljanje pojedinačnih članova Parlamenta ("žetončića" po hrvatskoj terminologiji).
Mogući izlazi su, po redu vjerojatnosti: treća Conteova vlada s istom većinom, vlada iste većine s novim premijerom, tehnička vlada sa zadacima do novih izbora (kao mogući premijeri spominju se u tom slučaju Mario Draghi ili Carlo Cottarelli), odnosno parlamentarni izbori.
Desni centar - Salvinijeva suverenistička Liga, postfašistička Braća Italije koju vodi njihova sestra Giorgia Meloni, te Berlusconijeva Forza Italia - zahtijeva u srijedu uvečer, "kao vodeća politička snaga u Italiji", ili Conteovu neodgodivu ostavku, ili glasanje o povjerenju odmah u četvrtak.
Desni centar, više desnica nego centar, po aktualnim anketama, ima podršku oko 46 posto talijanskih birača (Liga 23 posto, Braća Italije 17, Forza Italia 6), što bi mu moglo jamčiti većinu u Parlamentu, da se glasa sada.
Vladine međusobno različite stranke sada imaju manje od 40 posto (liberalna Demokratska stranka oko 20, populistički PoKret 5 zvjezdica oko 15, postkomunistička Talijanska ljevica oko 4 posto).
Predsjedniku Mattarelli sedmogodišnji mandat istječe 3 veljače dogodine. Posljednjih šest mjeseci predsjedničkog mandata su takozvani "bijeli semestar", u kojemu predsjednik Republike nema pravo raspustiti parlamentarne domove. A to objektivno znači da izbori mogu biti do kraja proljeća, ili s proljeća 2022. Nije svejedno koji će sastav Parlamenta birati sljedećeg predsjednika Republike, za sedmogodište 2022-2029, sadašnji bez jasne većine, ili sljedeći vjerojatno desničarski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:59