Seksizam

Von der Leyen poručila europarlamentarcima; "U Ankari sam se sjećala povrijeđeno i usamljeno"

Šefica Komisije bila je primorana zaključiti kako do incidenta u Turskoj ne bi došlo da je "nosila odijelo i kravatu"
”Prva sam žena u povijesti na čelu EU, pa sam smatrala da će me se tako i dočekati u Ankari. No, to se nije dogodilo” zaključila je von der Leyen
 Olivier Hoslet/AFP

- Osjećala sam se povrijeđeno i usamljeno. Ne samo kao žena, već i kao Europljanka – izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u svom obraćanju na početku plenarne sjednice, aludirajući pritom na diplomatski incident koji se dogodio tijekom službenog posjeta Ankari prije dva tjedna.

Podsjetimo, na bilateralnom sastanku s turskim predsjednikom Erdoganom, za delegaciju EU bila je predviđena samo jedna stolica; ona za predsjednika Europskoga vijeća, Charlesa Michela.

Von der Leyen se, tako, našla u vrlo neugodnoj situaciji, a propust je podigao obrve većine prijestolnica u zapadnoj hemisferi.

- Prva sam predsjednica Europske komisije u povijesti EU. Upravo zato, očekivala sam da će me se tako i dočekati prilikom posjeta Ankari. No, to se nije dogodilo. S obzirom na to da u osnivačkim ugovorima EU nisam uspjela pronaći opravdanje za takav propust, bila sam primorana zaključiti da se razlog krije u činjenici što sam žena. Bi li do tog incidenta bilo došlo i da sam nosila odijelo s kravatom? – zaključila je šefica Komisije, uputivši pritom i vješto skrivenu kritiku svom kolegi Charlesu Michelu, za kojeg, po svemu sudeći, smatra da nije dovoljno oštro osudio incident.

- Na slikama prijašnjih sastanaka u Turskoj nisam primijetila da je nedostajalo stolica. Međutim, s druge strane, na tim istim slikama nisam primijetila niti da su na sastancima sudjelovale žene – upozorila je von der Leyen europarlamentarce.

Predsjednik Europskoga vijeća također je sudjelovao na početku plenarne sjednice ovoga tjedna te je iskoristio priliku da se još jednom ispriča von der Leyen, ali i zastupnicima, zbog neugodnosti na sastanku u Ankari.

No, Michel je europarlamentarcima svejedno ovoga tjedna „stao na žulj”, inzistirajući na tome da se rasprava o zaključcima posljednjeg summita Europskoga vijeća prebaci na ponedjeljak, zbog njegovog službenog puta, sve da bi napustio sjednicu prije nego što je rasprava službeno završila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 21:36