EK traži odgovor

Zašto Rusija članicama EU nudi cjepivo, ako toliko zaostaje u cijepljenju vlastitih građana?

Šefica Komisije i povjerenica za zdravstvo od Moskve traže objašnjenje za pojačani angažman u prodaji Sputnjika V
Povjerenica Kyriakides objašnjava kako proces odobrenja cjepiva mora uključivati i ”farmakološku budnost”
 Yuri Cortez/AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da bi željela dobiti odgovor zašto Rusija nudi milijune doza svoga cjepiva Sputnjik V, kada nema dovoljno ni za cijepljenje vlastitog stanovništva.
- Pitamo se zašto Rusija teoretski nudi milijune doza cjepiva, a ne napreduje dovoljno brzo u procjepljivanju vlastitog stanovništva - izjavila je von der Leyen na konferenciji za novinare, dodavši da "to pitanje zahtijeva odgovor”.
Von der Leyen je istaknula da Rusija do sada nije zatražila odobrenje od Europske agencije za lijekove (EMA).
- Ako to naprave, moraju dostaviti sve podatke i podvrgnuti se kontroli kao i ostali. Osim toga, proizvodnja se ne odvija u EU-u i zato se mora obaviti inspekcija na mjestu proizvodnje jer moramo imati stabilne proizvodne standarde - rekla je predsjednica Komisije.
Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides izbjegla je izravno odgovoriti na novinarsko pitanje trebaju li države članice koje namjeravaju nabaviti rusko cjepivo čekati odobrenje EMA-e.
- Do sada ni za rusko ni za kinesko cjepivo nije stigao zahtjev za odobrenje. Da bismo mogli ocijeniti učinkovitost tih cjepiva ona moraju proći neovisnu znanstvenu procjenu EMA-e - rekla je Kyriakides.
Dodala je da one države članice koje se odluče za rusko i kinesko cjepivo to rade na vlastitu odgovornost.
- Proces odobrenja za korištenje cjepiva na europskom tržištu uključuje i ‘farmakološku budnost’, što je vrlo važno. Kada cjepivo dobije odobrenje od EMA-e, onda industrija i EMA moraju pratiti sve slučajeve bilo kakvih poteškoća ili nuspojava. Te ‘farmakološke budnosti’ nema u slučaju kada države članice koriste cjepiva bez odobrenja EMA-e - kazala je Kyriakides.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2021 12:35