Europski parlament bi plenarnu sjednicu mogao održati putem telekonferencije zbog koronavirusa

Europski parlament razmatra mogućnost održavanja svojih sastanaka i plenarnih sjednica putem telekonferencija zbog zabrinutosti oko epidemije koronavirusa, potvrdio je glasnogovornik institucije ovih dana.
Europski parlament u Strabourgu
 Vincent Kessler / REUTERS

- Ozbiljno razmišljamo o tome. Znat ćemo više za nekoliko dana – kazao je glasnogovornik.

Niti jedna država ne bi trebala napraviti kardinalnu grešku kalkuliranja na to da će je virus zaobići, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija, nakon što su vlade od Australije do Irana pokušavale zaustaviti širenje epidemije.

Ovih su dana i države na nova tri kontinenta potvrdile prve slučajeve zaraze koronavirusom, a svijet se polagano priprema za pandemiju. Panika se širi i na tržište i svjetske burze zbog čega bi moglo doći do globalne recesije.

Cijena dionica je na najnižoj razini od svjetske financijske krize 2008. godine, zato što je zbog epidemije došlo do narušavanja lanaca ponude i potražnje na međunarodnom tržištu.

Kopnena Kina, epicentar virusa, prijavila je novih 327 slučaja oboljenja, što je najniži broj novooboljelih od 23. siječnja. Podsjetimo, trenutno je oko 78,800 oboljelih, od čega je 2,800 smrtnih slučajeva.

Četiri države su prijavile prve slučajeve oboljenja, čime se broj država u koje se virus proširio izvan Kine popeo na 55. Od 3,700 oboljelih izvan Kine, život je izgubilo 70 osoba. Države diljem svijeta računaju da će u dogledno vrijeme broj oboljelih povećati za tri četvrtine.

Talijan koji je prošloga tjedna pristigao u Nigeriju prvi je zabilježen slučaj koronavirusa u najmnogoljudnijoj afričkoj državi. Istovremeno, putnik koji se nedavno vratio iz Irana na Novi Zeland, prvi je pacijent u Wellingtonu. Bjelorusija i Litva su, također, potvrdile svoje prve slučajeve.

Ravnatelj Svjetske trgovinske organizacije Tedros Adhanon Ghebreyesus najavio je da se države moraju pripremiti na epidemiju.

- Ovaj virus ima potencijal za pandemiju - kazao je Tedros u Ženevi ovoga tjedna, naglasivši pritom da još nije vrijeme za strah i paniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. siječanj 2021 17:14